Hlavní obsah

Sýrie si podle Pentagonu uchovala schopnost provádět chemické útoky

– Washington

Sýrie bude mít nadále omezenou schopnost provádět chemické útoky, i když Spojené státy a jejich spojenci v sobotu zasáhly při raketovém útoku tři místa spojená se syrskými chemickými zbraněmi. Ve čtvrtek to uvedl Pentagon. Dodal, že podle jeho informací aktuálně režim Bašára Asada žádný takový útok nepřipravuje.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Mluvčí Pentagonu Dana Whiteová a generál Kenneth McKenzie

Článek

Ředitel spojeného štábu generál Kenneth McKenzie uvedl, že režim prezidenta Bašára Asada si uchoval „zbytkovou schopnost provést takovýto útok, protože má chemické bojové látky rozptýlené na několika místech po celé zemi”.

„Budou mít schopnost podnikat v budoucnosti omezené útoky. To bych nevyloučil,“ řekl generál: „Nicméně, když přemítají o podniknutí takových útoků, musejí se ohlížet přes rameno ve strachu, že je sledujeme. Když to bude nutné, budeme mít pořád schopnost na ně zaútočit.“

V sobotu vypálily Spojené státy, Velká Británie a Francie přes sto raket s plochou dráhou letu na tři místa, kde se skladovaly chlór a sarin, i když si tím USA plně jisté nejsou.

Mluvčí Pentagonu Dana Whiteová na tiskové konferenci uvedla, že „nic nenaznačuje, že by Asadův režim připravoval další útok chemickými zbraněmi“. „Nicméně zůstáváme obezřetní,“ dodala.

Potvrdila, že při útoku nepřišel nikdo o život, což svědčí o přesnosti amerických a spojeneckých zbraní. Zpochybnila ruské tvrzení, že podstatnou část raket syrská obrana sestřelila. Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že jich bylo sestřeleno 71. [celá zpráva] Dvě nevybuchlé odvezli ruští experti a zkoumají je. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám