Hlavní obsah

USA, Británie a Francie vypálily na Sýrii přes sto střel. Rusko nezasáhlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojené státy, Velká Británie a Francie vypálily v sobotu brzo ráno stovku raket na tři oblasti v Sýrii, uvedl Pentagon. Podle nezávislých pozorovatelů ale bylo zasažených oblastí více. Ruská protivzdušná obrana nezasáhla, syrská ale část raket sestřelila. Útok byl jednorázový a už skončil. Syrské zdroje neuvádějí žádné mrtvé, zraněno bylo asi deset lidí .

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rakety nad DamaškemVideo: Reuters

 
Článek

Podle amerického ministra obrany Jamese Mattise šlo o jednorázový útok. Náčelník Spojených štábů John Dunford potvrdil, že útok už skončil.

Pentagon uvedl, že Rusko tentokrát nedostalo přesný seznam cílů, Francie ale sdělila, že ho o úderech předem informovala. Zapojení Británie potvrdila premiérka Theresa Mayová a Francie prezident Emmanuel Macron: „Desítky mužů žen a dětí byly zmasakrovány chemickými zbraněmi. Červená linie byla překročena.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stíhačky RAF odlétají ze základny na KypruVideo: Reuters

Podle Pentagonu začal úder ve čtyři ráno syrského času (3:00 SELČ). Potvrdil, že cíli byly výzkumné centrum v Damašku, sklad chemických zbraní západně od Homsu a nedaleké velitelství a další sklad. Podle exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii byla zasažena tři výzkumná střediska - dvě v Damašku a jedno v oblasti Homsu. Rakety dopadly také na pět vojenských základen a skladů elitních syrských sil v oblasti metropole.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start stíhaček k útoku v SýriiVideo: Reuters

„Škody způsobené údery na syrské území jsou jen materiální,“ sdělilo velitelství syrské armády. Nikdo podle něj nezemřel. Syrská armáda oznámila, že na základně v Homsu bylo zraněno šest vojáků a syrská televize hovoří o třech zraněných civilistech. Podle SOHR byly základny evakuovány.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Rakety nad Damaškem

Nezávislé zdroje však podle BBC uvádějí, že terčů bylo více. Napadeno mělo být několik vojenských základen, mimo jiné báze republikánské gardy a čtvrté divize. Podle TASSu bylo 12 raket vypáleno na syrskou leteckou základnu Dumajr, ale všechny byl sestřeleny. Napadena byla i syrská základna západně u Damašku u libanonských hranic, u Dimasu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Dým stoupající ze zasažených míst

„Na vojenské a civilní objekty Syrské arabské republiky vzdušné a námořní nosiče USA, Velké Británie a Francie vypálily více než sto střel s plochou dráhou letu a raket země vzduch,“ sdělilo ruské ministerstvo obrany.

Rakety byly vypuštěny že dvou amerických lodí. Podle ruských zdrojů se na útoku podílely nejen lodě ve Středozemním, ale také v Rudém moři. Letadla útočila přes Středozemní moře, čtyři britská tornada startovala z Kypru, francouzská rafale a mirage  letadla z území Francie. Podle Ruska nasadily Spojené státy také strategické bombardéry B-1B, které startovaly ze základny At-Tanf v Sýrii u hranice s Jordánskem s Irákem. Washington podle zdroje televize CNN skutečně vyslal do akce bombardéry B-1B, které jsou schopny zasáhnout střelami JASSM cíle vzdálené až 370 kilometrů, nemusely se tedy vystavovat riziku zasažení syrskou protivzdušnou obranou.

Ministerstvo obrany Ruské federace uvedlo, že část raket byla sestřelena. Oznámilo, že ruské systémy protivzdušné obrany nezasáhly: „Žádná z řízených střel vypálených Spojenými státy a jejich spojenci nevstoupila do zóny ruské letecké obrany v okolí Tartúsu a Hmímímu. Na odražení raketového úderu se podílely syrské prostředky protivzdušné obrany S-125, S-200, Buk a Kvadrat. Tyto komplexy protivzdušné obrany byla pořízeny před více než třiceti lety v Sovětském svazu.“ Uvádí se, že bylo sestřeleno nejméně 13 vypálených raket.

Podle jednoho ze svědků byla syrská obrana silná. Viděl jsem více než 20 vypálených antiraket. letěly skutečně vysoko a pak začaly kličkovat, jako když pronásledují cíl,“ řekl BBC jeden z obyvatel Damašku: „Neviděl jsem střely s plochou dráhou letu, ale viděl jsem padat nějaké trosky.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám