Hlavní obsah

Palestinec zavraždil v jeruzalémském Starém Městě vojáka

Jeruzalém
Aktualizováno

Třicetiletý izraelský voják, který byl v neděli odpoledne pobodán v jeruzalémském Starém Městě, podlehl večer zraněním, která utrpěl. Nemocnice Šaare Zedek potvrdila, že snaha lékařů byla marná a jeho život se nepodařilo zachránit. Policisté, kteří byli svědky incidentu, útočníka na místě zastřelili.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izraelský policista na místě činu v Jeruzalému (archivní záběr z jiného útoku)

Článek

Voják byl napaden v ulici Hagaj, v Muslimské čtvrti nedaleko Lví brány, kde je jeden ze vstupů na Chrámovou horu. Pobodán byl v horní části těla. Záchranáři ho v kritickém stavu převezli do nemocnice, kde byl operován, uvedl list Ha´arec.

Izraelská tajná služba Šin Bet informovala, že 28letý útočník pocházel z Akraby u města Nábulus na okupovaném Západním břehu Jordánu. Měl platné oprávnění ke vstupu do Jeruzaléma.

V pátek na Západním břehu Jordánu zabil jeden Palestinec dva izraelské vojáky a další dva vážně zranil, když do nich cíleně vrazil autem.

Ve čtvrtek byly u plotu v Gaze odpáleny tři nálože a v sobotu izraelští vojáci zlikvidovali dva tunely Hamásu, z nichž jeden vedl na území Izraele.

Napětí v regionu vzrostlo od prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa z počátku loňského prosince, ve kterém uznal sporný Jeruzalém za hlavní město Izraele. Palestince to velmi pobouřilo, protože předpokládali, že Východní Jeruzalém bude hlavním městem palestinského státu. I když od Trumpova prohlášení uplynulo sto dní, bezpečnostní síly nevylučují ani možnost, že aktuální násilí je spojeném pesachem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám