Hlavní obsah

Syrská armáda rozťala Východní Ghútu na tři části, našla chemickou munici

– Damašek/Londýn

Syrská armáda při pokračující ofenzívě u Damašku v neděli rozdělila rebely ovládanou oblast Východní Ghúty na tři části, když obklíčila město Dúma. Na dobytém území v obci Aftris našla dílnu na výrobu chemických zbraní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda odřízla dvě hlavní města rebelů ve Východní Ghútě od zbytku oblastiVideo: Reuters

 
Článek

O víkendu nejprve vládní vojska rozdělila oblast drženou rebely na dvě části, když dobyla město Mudajra a pak obklíčila Dúmu, což je poslední bašta povstalců. V pondělí pokračovala podle syrské agentury SANA v postupu a dobyla vesnici Aftris. Právě v té se podařilo nalézt dílnu na výrobu chemických zbraní, uvedl podle agentury TASS syrský plukovník Faraz Ibrahím.

„Předpokládáme, že připravená nalezená munice mohla vyrobena v rámci plánu provokace a obvinění vládních vojsk z použití chemické munice,“ řekl plukovník.

Foto: SANA, Reuters

Dým nad ostřelovanou Východní Ghútou

O plánovaném chemickém útoku v oblasti, který měl být údajně připsán armádě, informoval už o víkendu tajemník syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdal. Podle něj Fronta an-Nusra plánovala, že obětí bude i několik žen. Stěžoval si, že organizace požadující zákaz chemických zbraní OPCW nevěnuje dostatečnou pozornost syrským zprávám o tom, že chemické zbraně používají rebelové.

Podle exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii byla Východní Ghúta vystavena minulý týden chemickému útoku za použití chloru. SOHR jej připisuje vládním silám.

Foto: ČTK/AP

Syrští vojáci ve Východní Ghútě

Americký ministr obrany James Mattis v této souvislosti varoval, že by považoval za nemoudré, kdyby syrská armáda prováděla chemické útoky.

Katastrofální situace v Dúmě

Místní správa Dúmy v pondělí oznámila, že ve městě nastala zoufalá situace. Stáhly se tam tisíce lidí z ostatních částí Východní Ghúty, kteří zůstávají na ulicích a v parcích, protože není kde je ubytovat.

„Po 20 dnech barbarských bojů se humanitární situace a zásobování jídlem dostalo na katastrofální úroveň,” uvedla městská správa v prohlášení. Kvůli intenzivním náletům a dělostřeleckému bombardování se přestalo pohřbívat na městském hřbitově.

Foto: ČTK/AP

Oběť ostřelování Východní Ghúty

Exilová organizace SOHR uvedla, že za 21 dní vládní ofenzívy přišlo o život přes 1130 civilistů. Zraněno je podle téhož zdroje 4400 lidí. Opět ale nezmínila padlé bojovníky, což je vzhledem k tvrdým bojům zvláštní. Není tak jasné, zda nejsou zahrnuti v počtu civilních obětí.

Povstalci přesto dál ostřelují Damašek, v neděli jejich palba zabila čtyři lidi a dalších 26 jich zranila. Právě jejich palba přispěla k rozhodnutí syrského vedení oblast dobýt.

Foto: ČTK/AP

Syrské obrněné transportéry ve Východní Ghútě

Povstalci se štěpí

Skupina Džajš al-Islám, která je v oblasti nejsilnější, dojednala s Ruskem přes OSN evakuaci zraněných. Odvést je potřeba asi 1000 lidí. Další bojující skupina Fajlak ar-Rahmán na dohodu nepřistoupila. Zároveň se odmítla jasně oddělit od Fronty an-Nusra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám