Hlavní obsah

Sestru Bagdádího odsoudili k trestu smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irácký soud ve čtvrtek shledal vinnou z terorismu sestru lídra teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Bakra Bagdádího a odsoudil ji k trestu smrti. Její jméno soud nezveřejnil. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Reuters TV, Reuters

Abú Bakr Bagdádí v roce 2014 v mosulské mešitě, kde vyhlásil nyní již de facto poražený chalífát – tzv. Islámský stát.

Článek

Bagdádího sestra podle iráckého nejvyššího soudu poskytovala logistickou podporu a pomáhala bojovníkům IS v páchání teroristických útoků. Radikálům v Mosulu, druhém největším iráckém městě, které bylo pod kontrolou IS více než tři roky, podle soudu rovněž distribuovala peníze. Její manžel byl za své členství v IS odsouzen k trestu smrti již dříve.

Irácká vláda loni v prosinci oznámila, že IS byl na území Iráku poražen. Stovky žen včetně mnoha cizinek, které byly na teroristickou organizaci napojeny, irácké úřady zatkly. Hlavní trestní soud Iráku mnohé z nich už poslal za mříže nebo je odsoudil k trestu smrti.

Nejasný osud Bagdádího

Kde se lídr IS Bagdádí nyní ukrývá, není známo. Několikrát se objevily zprávy, že zemřel na následky zranění, která utrpěl v Iráku nebo v Sýrii. Spekulace však zůstává nepotvrzená.

Šestačtyřicetiletý Bagdádí na veřejnosti vystoupil pouze jednou, když se v historicky významné mešitě v Mosulu v létě roku 2014 prohlásil za lídra IS. Stalo se tak pouhých několik týdnů poté, co se teroristická organizace zmocnila Mosulu a velkých částí severního a západního Iráku. Od té doby Bagdádí pouze posílal svým stoupencům audionahrávky, v nichž je vyzývá, aby pokračovali v boji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám