Hlavní obsah

Od neděle si útoky u Damašku vyžádaly 172 mrtvých, zásah dostaly i nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Ženeva
Aktualizováno

Od nedělního večera si nálety syrského letectva na oblast Východní Ghúty u Damašku vyžádaly 171 mrtvých, mezi nimiž je i 39 dětí. Uvedla to v úterý exilová organizace SOHR, která monitoruje dění v zemi. Podle ní bylo zraněno 470 lidí. OSN, která už v pondělí potvrdila nejméně 40 obětí, požaduje ukončení útoků na tuto oblast.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky náletů na Východní GhútuVideo: Reuters

 
Článek

Původní bilance stoupla z 98 obětí, protože zemřeli někteří z těžce zraněných a protože k novým útokům došlo i v úterý, kdy zahynulo 45 lidí.

Podle SOHR je mezi oběťmi v neděli večer zahájených útoků – dosud vůbec největších kombinovaných útoků letectva a dělostřelecké a raketové palby – mnoho civilistů.

Palba poškodila i infrastrukturu včetně pekáren a čtyři polní nemocnice včetně porodnice, uvedla BBC.

Syrská armáda už řadu dní tvrdě útočí na oblast, která je jednou z posledních enkláv u Damašku, již ovládají odpůrci syrského prezidenta Bašára Asada. Podle SOHR mají nálety a dělostřelecká palba připravit půdu pro pozemní útok.

Foto: ČTK/AP

Zraněné děti v nemocnici ve městě Haza ve Východní Ghútě

Oblast patří mezi zóny deeskalace, jejichž vytvoření zprostředkovalo Rusko a Turecko. Představitel OSN Panos Moumtzis uvedl, že místo zmírňování napětí vidí Východní Ghúta „extrémní eskalaci bojů“. Vyzval zároveň k jejich ukončení.

„Je nutné ukončit toto bezcitné lidské utrpení. Mnoha obyvatelům nezbývá než se ukrývat i s dětmi ve sklepích a podzemních bunkrech,“ uvedl Moumtzis podle AFP.

Podle obyvatel a charitativních organizací se v místě také lidem nedostává jídla.

Reklama

Výběr článků

Načítám