Hlavní obsah

Islámský stát zajal v Iráku přes dvacet šíitských milicionářů

Kirkúk

Při střetu irácké šíitské milice Hašd Šaabi (Síly lidové mobilizace) s bojovníky Islámského státu (IS) jižně od u Kirkúku padlo v pondělí přes dvacet milicionářů do zajetí, uvedla kurdská televize Rudaw.

Foto: Reuters

Šíitská milice Síly lidové mobilizace jižně od Mosulu

Článek

Radikálové zahájili palbu na příslušníci milice mezi dvěma vesnicemi u mostu Šaría asi 45 km od Kirkúku. Ta se začala bránit, ohlásila ale 27 nezvěstných a unesených, uvedl mluvčí milice Alí Husajn.

Místo, odkud IS zaútočil, se pak pokusily obklíčit posily z příslušníků milice i federální policie. Přepadení radikálové podnikli z oblasti u města Havídža, kterou stále drží Islámský stát.

Podle kurdské televize IS využívá toho, že v říjnu oblast ovládly federální síly a vytlačily odtamtud kurdské pešmergy, kteří ji bránili. Nedokázaly však oblast stabilizovat, čehož využili radikálové.

Irák proto plánuje na oblast rozsáhlý útok, aby ji dostal pod kontrolu. Zatím region obcházel a loni se raději soustředil na Mosul a Tall Afar.

Působení radikálů, z nichž někteří dříve podporovali Saddáma Husajna, ale představuje problém. Zatím destabilizují provincie Salahuddín i Dijála. Pokud je ale irácké síly začnou vytlačovat, může se konflikt přenést do oblasti Kirkúku, kde se těží ropa. Je ale otázkou, jak by takový konflikt proběhl, protože Kurdové i bojovníci Islámského státu jsou sunnité a Íránem podporovaná milice je šíitská.

Reklama

Výběr článků

Načítám