Hlavní obsah

Rusko odpovědělo na sestřel suchoje tvrdými údery, podle syrských Bílých přileb nasadilo i chlór

Idlib

Po sobotním sestřelu svého bitevníku Suchoj Su-25 Rusko v neděli večer zesílilo nálety na města v syrské provincii Idlib, které drží vzbouřenci. Odvetné útoky si vyžádaly desítky zraněných a mrtvých, uvedla agentura Reuters a list The Wall Street Journal. Podle listu The Financial Times byl nasazen i plyn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ruských náletů na syrský IdlibVideo: Reuters

 
Článek

V neděli byla bombardována městečka Maasran a Kafr Nubl, kde byl zasažen obytný dům, ve kterém zahynulo pět osob. Terči náletů se stala i větší města Sarakib, u kterého byl suchoj sestřelen, Idlib a Ma´arat Numán, kde byla zasažena nemocnice. V Idlibu byl srovnán se zemí pětipatrový dům a panují obavy, že v jeho troskách zahynulo 15 osob.

V Sarakibu byl podle místní civilní obrany Bílé přilby zaznamenán i útok chlórem, napsal list The Financial Times. Organizace uvedla, že se plynu nadýchalo devět lidí včetně tří záchranářů. Nikdo ale nezemřel.

Už sobotní odvetné nálety si vyžádaly mnoho obětí. Rusko oznámilo, že nálet podniknutý několik hodin po sestřelu si vyžádal životy 30 radikálů. Podle civilní obrany ale zemřelo i 14 civilistů včetně dětí.

Bombardován byl Chán Sabl poblíž místa, kde byl sestřelen bitevník, jehož pilota pak zabili vzbouřenci. Sedm osob bylo vytaženo z trosek v Maasranu: „Vytáhli jsme je zpod trosek spadlé zdi. Rusové se mstí na civilistech, na uprchlících, kteří opustili své domy před předchozím bombardováním,“ řekl Reuters záchranář Ahmad Hilal.

Za posledních pět týdnů zahynulo při ruských náletech kolem 140 civilistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sestřelení ruské stíhačkyVideo: Reuters

V celé provincii probíhají tvrdé boje, syrská armáda podporovaná ruským letectvem a íránskou milicí se pokouší dobýt provincii ovládanou radikální skupinou Haját Tahrír aš-Šám, jejímž jádrem je bývalá Fronta an-Nusra napojená na Al-Káida.

V neděli se pokusili vzbouřenci o protiútok u základny Abú Zuhúr, kterou nedávno dobyla vládní vojska.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Provincie v Sýrii

„Idlib jasně ukazuje ohromné komplikace, které představuje Sýrie pro všechny. Je to poslední bašta vzbouřenců (proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi). Současně je to ale hlavní opěrný bod rebelů napojených na Al-Káidu a islamistů,“ řekl listu The Wall Street Journal ředitel střediska pro blízkovýchodní studia Joshua Landis.

Rusko obviňuje Washington z dodávek zbraní vzbouřencům

Část ruského vedení po sestřelení letadla uvedla, že k němu přispěli i Američani. Tajemník branně-bezpečnostního výboru horní komory parlamentu Franz Klincevič uvedl bez důkazů, že rebely použitá raketa byla amerického původu: „Amerika se pokouší ukázat, že válka neskočila, že Rusové nevyhráli. Jsme přesvědčeni, že Spojené státy vypálily do ruských zad.“

Spojené státy ale popírají, že by vyzbrojily vzbouřence v Idlibu ručními protiletadlovými střelami. „Spojené státy nedodaly takové střely žádné skupině v Sýrii,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám