Hlavní obsah

Do války v Jemenu vstoupili separatisté

Aden
Aktualizováno

V jemenském přístavu Aden obsadili v neděli vládní budovy separatisté, kteří nesouhlasili se sjednocením Jemenu v roce 1990. Stali se tak další silou, která se zapojila do vleklé jemenské občanské války, která trvá tři roky, uvedla BBC. Boje pokračovaly i v pondělí a už si vyžádaly 15 mrtvých a 130 zraněných.

Foto: Fawaz Salman, Reuters

Jihojemenský separatista

Článek

Aden slouží jako sídlo dočasné vlády prezidenta Abda Rabúa Mansúra Hádího, protože metropoli Saná ovládají vzbouření šíitští Húsíové, kteří drží sever země.

Separatistickým oddílům se v neděli podařilo obsadit několik vládních budov, ale v noci na pondělí je z nich vládní jednotky vytlačily. Separatisté zajali podle vojenských zdrojů agentury AFP 210 vojáků a po vyjednávání s místními kmeny jich 70 propustili. Provládní jednotky naopak drží jako rukojmí 30 separatistů.

Vláda požádala o pomoc sousední arabské země, které jsou už zapojené do boje s Húsíi.

Premiér Ahmada bin Daghír obvinil separatisty z pokusu o puč. Separatisté až do letoška podporovali vládu v bojích proti Húsíům, ale v posledních týdnech propukly mezi oběma skupinami spory. Separatisté viní vládu z korupce a diskriminace.

Foto: Fawaz Salman, Reuters

Jemenská separatista v Adenu

Vzbouřili se, když nebyl do neděle odvolán premiér, jak to požadovali. Separatisty podporují Spojené arabské emiráty, které jsou také zapojené do koalice bojující na straně vlády proti Húsíům.

Válka, která propukla, když Húsíové během roku 2014 ovládli většinu země s hlavním městem Saná, Jemen zcela zdevastovala. Tři čtvrtiny z jeho 22 miliónů obyvatel se neobejdou bez mezinárodní humanitární pomoci. Přes osm miliónů Jemenců je ohroženo hladomorem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám