Hlavní obsah

Turecko si stěžuje USA, čelí v Sýrii americkým zbraním

Ankara
Aktualizováno

Turecko naléhá na Spojené státy, aby přestaly vyzbrojovat syrské Kurdy z milice YPG. Mluvčí prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana uvedl, že turecké jednotky postupující v rámci operace na severu Sýrie čelí americkým zbraním, uvedla BBC. Syrští Kurdové vyzvali k mobilizaci.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Turecké jednotky s obrněnými automobily u hory Barsaja v Sýrii severovýchodně od Afrínu

Článek

Kurdy vedené úřady na severovýchodě Sýrie vyzvaly k masové mobilizaci, aby pomohly bránit oblast města Afrín, která čelí tureckému vpádu.

„Vyzýváme všechny čestné lidi, aby bránili Afrín a jeho čest,” uvedla  kurdská správa. Tisíce bojovníků už daly najevo své odhodlání bojovat. Vrchní velitel sil kurdské sebeobrany Sijamand Walat řekl, že když to bude potřeba, „všichni vojáci půjdou do Afrínu, jsme připraveni v jakémkoli okamžiku”. Je ovšem otázka, jak se do oblasti mohou dostat, protože enkláva pod kontrolou milice YPG na severovýchodě Sýrie není spojená s oblastí okolo Afrínu. Oddělují ho na severu jednotky Turky podporované  Svobodné syrské armády a jižněji syrská vládní vojska.

Turci na ofenzívě trvají

Mluvčí tureckého prezidenta hájil turecké tažení u severosyrského Afrínu s tím, že je potřeba zabezpečit hranice, aby u nich neoperovali Kurdové. Ankara označuje milice YPG za součást zakázané teroristické separatistické turecké Strany kurdských pracujících (PKK), což milice popírají.

„Nemůžeme tolerovat, aby si PKK ustavila nějakou státní strukturu podél naší hranice se Sýrií,“ řekl mluvčí prezidenta Ibrahim Kalin po úterním uzavřeném jednání bezpečnostní rady, které předsedal Erdogan. Oznámil, že operace v syrském Afrínu „jsou úspěšné a pokračují podle plánu“. Zopakoval, že operace bude pokračovat, dokud nebudou z oblasti eliminováni teroristé a dokud se do Sýrie nebudou moci vrátit tři milióny syrských uprchlíků žijících v Turecku.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Prázné nábojnice u tureckých tanků Sabra u pohraniční vesnice Sugedigi

Podle něj není po porážce Islámského státu (IS) potřeba dále vyzbrojovat milice YPG, které se rozhodnou měrou podílely na jeho pádu. Turecko dokonce tvrdilo, že jim USA slíbily, že po skončení operace milice odzbrojí. Nyní ale Američané začali cvičit příslušníky milice v ostraze hranic, což Turky pobouřilo. [celá zpráva]

Foto: Mapy.cz, Mapy.cz

V sobotu Turecko vtrhlo na syrské území u Afrínu. Během bojů zahynulo 70 lidí a desetitisíce civilistů uprchly. Turecko obsadilo několik pohraničních vesnic. [celá zpráva]

Podle tureckých médií se podařilo zabít 54 bojovníků YPG, padli dva turečtí vojáci. 

V úterý jedná v Ankaře s Tureckem americká delegace, kterou vede tajemník ministra zahraničí pro evropské a euroasijské záležitosti Jonathan Cohen a jsou v ní zastoupeni i představitelé Pentagonu. Po schůzce na tureckém ministerstvu zahraničí následují jednání na tureckém generálním štábu o boji proti terorismu.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecké tanky Leopard 2 u hranic se Sýrií

Spojené státy tvrdí, že Islámský stát není zcela poražen a Turecko by mělo být zdrženlivé a mělo se místo operace proti Kurdům soustředit na boj s IS.

Reklama

Výběr článků

Načítám