Hlavní obsah

Turecko masivně ostřeluje syrský Afrín, zahajuje tím ofenzívu proti Kurdům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afrin/Ankara
Aktualizováno

Oblast okolo Afrínu na severu Sýrie čelí od čtvrteční půlnoci silnému ostřelování z tureckých děl. Uvedly to kurdské milice YPG, které ji ovládají. Turecký ministr obrany Nurettin Canikli v pátek řekl, že tím začala ofenzíva proti oblasti držené kurdskými milicemi na severu Sýrie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecké tanky začaly ostřelovat syrský AfrinVideo: Reuters

 
Článek

„Operace de facto začala přeshraničním ostřelováním, jen se nepřekročila hranice,“ řekl Canikli turecké stanici A Haber. „Když říkám de facto, nechci, aby to bylo nepochopeno, začala bez překročení hranice.“

„Všechny teroristické sítě a elementy v Sýrii budou zničeny. Není jiné cesty,” dodal Canikli.

Foto: Mapy.cz, Mapy.cz

Milice YPG uvedla, že turecké dělostřelectvo vypálilo 70 granátů na kurdské vesnice v oblasti Afrínu. Ostřelování podle ní začalo o půlnoci a jde o zatím nejsilnější útok od chvíle, kdy Turecko vystupňovalo své hrozby proti kurdské oblasti v Sýrii.

Turecko tento týden opakovalo, že zaútočí na Američany podporované kurdské milice YPG v Sýrii, které považuje za teroristické, byť přispěly významnou měrou k porážce Islámského státu. K hranicím u Afrínu přepravilo své tanky a rozstříhalo plot na hranicích. [celá zpráva]

USA sice plánují dál cvičit milici, aby střežila oblast pod svou kontrolou, neboť se obávají reinkarnace Islámského státu, netýká se to ale sil YPG u Afrínu na západě země. „Nepovažujeme je ze součást našich operací k porážce IS, kterou provádíme,” řekl v úterý mluvčí Pentagonu Adrian Rankine-Galloway agentuře Anadolu.

Mluvčí koaličních sil proti IS Ryan Dillon dodal, že u Afrínu nejsou žádné americké jednotky.

Ruská zelená

Canikli v pátek uvedl, že ofenzívě nebrání ani Rusko. Moskva podle něj potvrdila, že z oblasti stáhla své vojenské vybavení a že jednání o operaci pokračují.

Ministr obrany dodal, že Turecko má veškeré informace o kurdské milici včetně jejích zbraňových systémů, počtu bojovníků i jejich rozmístění a že je schopno zablokovat obranné systémy YPG. Podle agentury Anadolu je v oblasti okolo Afrínu, kterou bez boje předal režim Bašára Asada kurdské milici, asi osm až deset tisíc příslušníků YPG.

Turecko tak nevyhovělo žádosti Američanů, aby se v Sýrii zdrželo operace proti YPG a soustředilo se na boj s Islámským státem, k čemuž vyzvala ve čtvrtek mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová. Canikli však označil americké prohlášení za taktické, které má vytvořit zmatek a je součástí psychologické války, uvedl provládní turecký list Daily Sabah.

Hrozí velká válka s Kurdy?

Turecko však může kvůli ofenzívě čelit další vzpouře Kurdů na svém území, kde jich žije 25 miliónů, uvedl ve čtvrtek turecký kurdský politik Ahmet Turk: „Jestliže Turecko vstoupí do Afrínu, problém se nevyřeší. Jak budou Kurdové přijímat intervenci v Afrínu? Jak mohou lidé v Afrínu poškodit Turecko?“

Reklama

Výběr článků

Načítám