Hlavní obsah

Turecko pohrozilo americkému ministrovi rozsáhlou operací v Sýrii

Vancouver

Nezvratným poškozením vzájemných vztahů pohrozil americkému ministrovi zahraničí Rexi Tillersonovi jeho turecký protějšek Mevlüt Çavuşoğlu, pokud Spojené státy neustoupí od svého plánu vybudovat z kurdských milicí pohraniční jednotky. Na setkání v kanadském Vancouveru také pohrozil rozsáhlou operací proti Sýrii, uvedl ve středu turecký list Hürriyet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecko rozmístilo tanky na syrských hranicíchVideo: Haberturk, Reuters

 
Článek

Çavuşoğlu si stěžoval nejen na americkou podporu kurdské milice YPG, jež je základem vznikajících pohraničních jednotek, které USA už cvičí, ale také na neochotu Washingtonu vydat v USA žijícího tureckého duchovního Fetullaha Gülena, kterého turecké vedení viní ze zosnování neúspěšného předloňského puče. Turecko považuje YPG, které se podílely významnou měrou na porážce Islámského státu, za teroristickou organizací spojenou se zakázanou tureckou separatistickou Stranou kurdských pracujících (PKK).

„Otevřeně jsme řekli, že tato situace je nešťastná a vážná a že tyto dvě otázky by mohly ohrozit bilaterální vztahy a dovést nás na nevratný kurs,“ řekl Çavuşoğlu. Turecko od zveřejnění plánu hrozí útokem na sever Sýrie. [celá zpráva]

Turecký ministr také zopakoval, že případný zásah Turecka proti kurdské milici YPG na syrském území by se nemusel omezit jen na izolovanou enklávu okolo města Afrín severně od Aleppa. „Turecká preventivní opatření proti YPG/PKK nemůže být omezena jen na Afrín. Je tu také Manbidž a oblast východně od řeky Eufrat. Už dříve jsme řekli, že bychom mohly oplatit teroristické útoky YPG/PKK na naše pozorovací pozice v Idlibu, kde jsou vojáci z naší operace Štít Eufratu, a na pozice svobodné syrské armády. Nikdo by neměl jít proti nám,“ hrozil ministr.

Turecko už od víkendu oblast okolo Afrínu ostřeluje. V úterý turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil právě operací u Afrínu. [celá zpráva]

Foto: Mapy.cz, Mapy.cz

Çavuşoğlu uvedl, že problémem je odlišný pohled Pentagonu a amerického Centrálního velitelství pro blízkovýchodní oblast na otázku a fakt, že YPG poskytuje podporu více amerických ministerstev a institucí. Stěžoval si také, že Syrské demokratické síly, jejichž jádrem je milice YPG, dál kontrolují Manbidž a Rakku, i když správu předaly místním. „Sliby ohledně Manbidže a Rakky nebyly splněny,” tvrdí Çavuşoğlu.

Pentagon ještě před schůzkou oznámil, že Spojené státy si jsou vědomy tureckých obav kvůli plánu na zřízení pohraničních jednotek a že o tom bude pokračovat „těsná komunikace s Ankarou”.

Reklama

Výběr článků

Načítám