Hlavní obsah

Na Čechy ztracené poblíž Betléma Palestinci házeli kameny, zachraňovala je policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bet

Izraelští policisté museli přijít na pomoc dvěma českým turistům, kteří omylem vjeli do arabské vesnice Tuqu'a na Západním břehu Jordánu a místní obyvatelé po nich začali házet kameny. Oznámil to v úterý izraelský list Ma'ariv.

Foto: Mišteret Jisrael (Izraelská policie)

Izraelští policisté jedou k autu s českými turisty na Západním břehu Jordánu

Článek

Češi si podle izraelského tisku mysleli, že jsou na trase vedoucí k Mrtvému moři. Místní obyvatelé ale viděli automobil s izraelskou registrační značkou a zřejmě v domnění, že jde o Izraelce, začali začali na vůz házet kamení.

Jeden z policistů směrem k útočníkům vystřelil, aby výtržníky rozehnal. Turistům se z vesnice podařilo odjet jenom s nepatrně poškozeným autem.

Arabská vesnice Tuqu'a leží v místě biblické lokality Tekoa asi šest kilometrů jihovýchodně od Betléma. Severně od ní se nachází moderní židovská osada Tekoa.

Západní břeh Jordánu je rozdělen na tři oblasti, jednu spravuje Izrael, jednu Palestinská samospráva a jedna je pod společnou správou. Palestinské reigstrační značky na autech jsou zelené, zatímco izraelské žluté. Civilní Izraelci mají na rozdíl od turistů do čistě palestinských oblastí vstup zákázán (např. do Betléma), rizikový však může být i pohyb s autem z izraelské autopůjčovny v oblastech se smíšenou správou.

Reklama

Výběr článků

Načítám