Hlavní obsah

Syrská armáda zatlačila radikály z bývalé An-Nusry

– Damašek/Londýn • Aktualizováno

Syrská armáda pokračuje v soustředěné ofenzivě proti povstalcům v provincii Idlib. V její jihovýchodní části, která je největší zbývající baštou rebelů v dané oblasti, dobyli vládní vojáci zpátky strategicky významné město Sindžár a další vesnice i města. Uvedla to exilová organizace SOHR monitorující dění v zemi i syrská státní tisková agentura.

Foto: ČTK/AP

Záběry Ma´arat an Numánu v syrské provincii Idlib po náletu, které zveřejnilo vzbouřenecké Idlibské mediální centrum EMC.

Článek

Syrské síly po tvrdých bojích s příslušníky bývalé Fronty an-Nusra, která tvoří jádro vzbouřeneckých sil Hajat Tahrír aš-Šám, ovládly skoro deset měst a obcí, krom Sindžáru i Havu. Boje už probíhají severně od Sindžáru.

Podle agentury Reuters v neděli zahynulo 18 lidí po explozi ve velitelství ve městě Idlib. Její příčina není známa. Už v sobotu si nálety na provincii Idlib a Východní Ghútu u Damašku vyžádaly podle sdělení opozice 16 obětí.

Syrské síly se při ofenzívě přiblížily na 14 kilometrů k vojenskému letišti Abú ad-Duhúr, oznámila provládní média. Až získají vládní oddíly toto letiště pod svou kontrolu, bude „první vojenskou základnou v rukou provládních sil v provincii Idlib”, řekl agentuře AFP šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. Vládní síly ztratily kontrolu nad tímto letištěm koncem roku 2015.

Foto: ČTK/AP

Záběry lidí opouštějících Tal Tukan v syrské provincii Idlib, které zveřejnilo vzbouřenecké Idlibské mediální centrum EMC.

Hlavním cílem ovládnutí jihovýchodní části Idlibu je pro režim „zajištění bezpečnosti” dopravní tepny spojující Damašek s druhým největším městem Aleppem. To v pátek navštívila vládní delegace 16 ministrů vedená premiérem Imádem Chamísem.

Foto: ČTK/AP

Uprchlíci před postupujícími syrskými vládními silami v provincii Idlib

SOHR také podle BBC informovala, že ruská základna v Sýrii byla v sobotu terčem útoku provedeného bezpilotními letadly patřícími některé islamistické skupině.  Podle místních zdrojů SOHR ale ruští vojáci úder odrazili, když jeden z dronů sestřelili.

Podle údajů OSN žije v současnosti v provincii Idlib přes 2,5 miliónu lidí, z toho víc než milión jsou osoby, které uprchly před boji v jiných částech Sýrie. Stáhly se tam však i někteří bojovníci Islámského státu poté, co ztratil Rakku a Dajr az-Zaur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám