Hlavní obsah

Íránská vláda varovala demonstranty, hrozí jim „železnou pěstí”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránské ministerstvo vnitra v neděli varovalo demonstranty, kteří třetí noc v řadě protestovali proti vládě, že zakročí. Podle serveru BBC udeří proti demonstrantům „železná pěst”. Při nočních protestech zahynuli nejméně dva lidé, íránské úřady jejich smrt dle agentury Reuters připisují teroristům z Islámského státu či jiným zahraničním skupinám.

Foto: Handout, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Článek

V západoíránském městě Dorúd při zásahu bezpečnostních složek zahynuli dva protestující. Agentury již v noci informovaly, že zřejmě podlehli střelným zraněním. Tisková kancelář Mehr v neděli úmrtí dvojice demonstrantů potvrdila s odvoláním na bezpečnostní úřady.

„Na sobotní nelegální demonstraci v Dorúdu propukly násilné střety a dva lidé byli bohužel zabiti,” oznámilo v sobotu vedení provincie Lúrestán, jejíž je Dorúd součástí.

„Policie a ani další ozbrojené síly nestřílely. Našli jsme důkazy, že za střetem byli nepřátelé revoluce, skupiny takfírí a zahraniční agenti,” citovala agentura Reuters prohlášení. Takfírí je termín používaný šíity pro sunnitské extremisty, mimo jiné i pro teroristické hnutí Islámský stát.

Největší protesty od zvolení Ahmadínežáda

„Ti, kteří poškozují veřejný majetek, narušují pořádek a porušují zákony, musí počítat s tím, že budou za své jednání pohnáni k odpovědnosti,” uvedlo ministerstvo vnitra v reakci na vlnu demonstrací. To chce dle svého vyjádření zakročit proti šíření strachu, násilí a teroru.

Ojedinělé a zároveň nepovolené protivládní protesty označované za největší svého druhu od roku 2009, kdy lidé vyšli do ulic na znamení nesouhlasu se znovuzvolením tehdejšího prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, začaly jako projev nespokojenosti s ekonomickou situací v Íránu.

Přerostly však do obecnější kritiky vlády současného prezidenta Hasana Rúháního, jehož někteří demonstranti označili za diktátora, jiní zase upozorňovali na nákladné zahraniční iniciativy země v Libanonu, Sýrii či Iráku.

Omezování internetu

AFP poznamenala, že zprávy z Íránu je nyní obtížné ověřovat, neboť oficiální státní média mají nevyvážené zpravodajství, na internetu se navíc šíří různé fámy. Několik íránských agentur navíc varovalo, že vláda brzy odpojí v zemi populární sociální síť Telegram, kterou demonstranti využívají. Hlášeno je také blokování přístupu k mobilnímu internetu.

Ministerstvo komunikací navíc obvinilo oblíbený zpravodajský kanál Amadnews, že svými články vyzývá k ozbrojenému povstání.

Trump protivládní demonstranty podpořil

V sobotu se konala i jiná demonstrace, a to provládní. Jak uvedla BBC, tisíce lidí se objevily na předem naplánovaném shromáždění u příležitosti osmého výročí potlačení pouličních protestů v roce 2009.

Spojené státy dle BBC vyjádřily podporu těm protestujícím, kteří nesouhlasí s íránským vedením. Již v sobotu napsal americký prezident Donald Trump na svůj Twitter: „Režimy utlačující své občany nemohou trvat navždy. Přijde den, kdy se iránský lid bude muset rozhodnout. Svět to sleduje!”

Íránské ministerstvo zahraničí považuje podobná vyjádření za oportunistická, lstivá a falešná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám