Hlavní obsah

Oběti náletů na Jemen prudce stoupají, jen v úterý jich bylo 68

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva
Aktualizováno

Nálety na Jemen, které podniká arabská koalice vedená Saúdskou Arábií, si jen v úterý vyžádaly 68 civilních obětí, uvedl ve čtvrtek koordinátor humanitární pomoci ze Spojených národů Jamie McGoldrick. Při prvním náletu na rušné tržiště v Taizu zemřelo 54 osob včetně osmi dětí.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Jemenci u vybombardovaného domu v Saná

Článek

Dalších šest dětí bylo mezi 32 zraněnými.

Týž den při náletu v provincii Hudajdá bylo zabito dalších 14 osob, členů jedné rodiny. Za posledních deset dnů si nálety vyžádaly 109 obětí. McGoldrick v této souvislosti odsoudil „eskalující se nevybíravé útoky“, kdy se cílem stávají civilisté, jako při náletu na „zaplněné lidové tržiště“.

Koalice poslední oběti nekomentovala, ale dříve uvedla, že nikdy neútočí cíleně na civilní cíle, i když organizace na ochranu lidských práv opakovaně uváděly, že bombardována byla tržiště, nemocnice, školy, obřadní síň a obytné čtvrti.

Od intervence Saúdů, která začala v březnu 2015, v zemi zemřelo nejméně 8750 osob a dalších 50000 jich bylo zraněno. Epidemie cholery, který v zemi propukla v dubnu, má 2227 obětí.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Vybombardovaný dům u hlavního města Saná

„Tyto činy prokazují naprostou neúctu k lidským životům ze strany všech (bojujících) stran včetně Saúdy vedené koalice. Nadále ukazují že výsledkem je v této absurdní válce jen zničení země a nepřiměřené utrpení jejího lidu,“ dodal McGoldrick.

Na potravinové pomoci je závislých sedm miliónů Jemenců, nedostatkem potravy v Jemenu trpí 17 miliónu lidí a třetina z nich je na hranici hladomoru.

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

Jemenci, kteří ztratili domov na ulici v Hudajdě

V zemi bojuje vláda prezidenta Abda Rabúa Mansúra Hádího se šíitskými vzbouřenci z kmene Húsíů. Prezidenta podporuje arabská koalice, která si nepřeje, aby zemi ovládli šíité podporovaní Íránem. Boje na podzim eskalovaly, když Húsíové vypálili dvě balistické rakety na Rijád. [celá zpráva]

Po prvním útoku na letiště uvalili Saúdové na zemi úplnou blokádu, která byla zrušena kvůli obavám z rozsáhlého hladomoru. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám