Hlavní obsah

Při dobývání Mosulu zemřelo přes 9000 civilistů

Mosul

Nejméně 9000 lidí bylo zabito v průběhu devítiměsíční bitvy o druhé největší irácké město Mosul, které do letoška ovládali extremisté z Islámského státu. To je téměř desetkrát víc, než se dosud uvádělo. Informovala o tom agentura AP, která při přípravě své investigativní reportáže hovořila a spolupracovala s místními obyvateli, pracovníky márnic, hrobníky i nevládními organizacemi, které poskytly své databáze.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Zdevastované centrum Mosulu s mešitou an-Núrí

Článek

„Byl to největší útok na město za několik generací. Zemřely tisíce lidí,“ řekl Chris Woods z nevládní organizace Airwars, která dokumentuje vzdušné a dělostřelecké útoky na území Iráku a Sýrie.

Pohřební zřízenec Abdel-Háfiz Muhammad sám vyrobil od loňského října, kdy bitva o Mosul začala, okolo dvou tisíc náhrobků na hřbitově Al-Džadída. Plné ruce práce měl už dříve – poté, co Islámský stát v roce 2014 Mosul ovládl a začal popravovat a kamenovat nepohodlné kritiky nebo třeba osoby podezřelé z homosexuality.

S nastalou bitvou však začal počet mrtvých strmě růst. „Teď tesám kameny pro celé rodiny. Tohle byla obyčejná rodina, všichni zemřeli při náletu,“ řekl reportérům, když jim ukazoval čtyři náhrobky se stejným příjmením.

Irácká vláda, mezinárodní koalice v čele s USA ani Islámský stát oficiálně bilanci mrtvých nezveřejnily.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Lidé vyhnaní od Mosulu v jednom z táborů u Irbílu

Podle AP zahynulo při dobývání Mosulu 9000 až 11 000 civilistů. Irácké a mezinárodní síly podle agentury mohou za nejméně 3200 úmrtí, přičemž koalice přiznává odpovědnost jen za 326 z nich. Irácký premiér Hajdar Abádí zase hovořil o 1260 civilistech, kteří zahynuli během bitvy, jež trvala do letošního července.

AP má přitom k dispozici márniční záznamy se jmény 9606 mrtvých. Agentura podotkla, že stovky mrtvých těl stále leží v troskách zničeného města.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám