Hlavní obsah

Jemenští vzbouřenci vypálili další raketu na Rijád, Saúdové ji zneškodnili

Rijád/Saná/Washington

Vzbouření jemenští Húsíové vypálili na hlavní město Saúdské Arábie balistickou raketu Burkan 2H. Oznámila to jejich televize Al-Masíra. Saúdská Arábie oznámila, že se jí střelu podařilo zneškodnit a nezpůsobila žádné škody. Húsíové už vypálili tuto raketu na Rijád 4. listopadu.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Raketa 2H vypálená v listopadu na Saúdskou Arábii z Jemenu

Článek

Podle svědků byl u Rijádu slyšet výbuch a ve vzduchu vidět kouř. Žádné škody hlášeny nejsou, uvedla saúdská televize.

Mluvčí rebelů oznámil, že cílem byla „schůzka vedení saúdského režimu v (královském) paláci Al-Jamana v Rijádu”.

Sporný sestřel

Minule mířila raketa na mezinárodní letiště, ale nezasáhla je. Saúdové tvrdí, že se ji podařilo zlikvidovat antiraketou patriot. [celá zpráva]

Podle prosincového článku v listu The New York Times tomu tak ale nebylo, antiraketa nanejvýš zasáhla tělo rakety, nicméně hlavice dopadla podle listu 18 km od letiště a zřejmě explodovala. Svědci hovořili o mohutném výbuchu a Saúdové nikdy neukázali hlavici, jen tělo rakety.

Po raketovém útoku z 4. listopadu vyhlásila Saúdská Arábie úplnou blokádu Jemenu, kterou zrušila pod tlakem mezinárodního společenství, protože Jemenci jsou závislí na humanitárních dodávkách. V zemi kvůli válce hrozí i tak hladomor. [celá zpráva]

Obvinění Íránu

Rijád obvinil už v listopadu Teherán, že dodává balistické rakety šíitským Húsíům. Podle něj byla 4. listopadu vypálena raketa Kiam 1, což je íránská raketa odvozená od letitého sovětského scudu bez řídících plošek. Na zbytcích v listopadu sestřelené rakety byly podle saúdských zdrojů nalezeny íránské výrobní značky.

Americká velvyslankyně v OSN Nikki Haleyová minulý týden obvinila Írán z porušování mezinárodních závazků a rozdmýchávání konfliktů na Blízkém východě. Ukázala přitom úlomky rakety použité šíity 4. listopadu.

Foto: Cliff Owen, ČTK/AP

Americká velvyslankyně v OSN Nikki Haleyová ukazuje trosky rakety vypálené na Jemen.

Írán popírá, že by vzbouřencům dodával zbraně, podle svých slov je podporuje pouze politicky. Výroky Haleyové označil Teherán za výmysly a dnes kvůli nim předal oficiální protest švýcarskému velvyslanci, který v Íránu zastupuje zájmy USA.

V houštině derivátů scudu

Zda jde o íránskou raketu, je těžké říci. Scudy měl ve výzbroji i Jemen a na počátku konfliktu nějaké vzbouřenci vypálili.

Burkan 2H se navíc se liší jak od Kiamu, protože má plošky na konci těla, tak od dalšího íránského derivátu scudu, jímž je Šabáb 2, protože má odlišnou podobu špičky, která zvyšuje stabilitu a přesnost i rychlost v závěrečné fázi letu.

Zřejmě jde o raketu montovanou alespoň částečně z dodaných íránských komponent na území Jemenu, ovšem s nějakými úpravami.

Raytheon MIM 104 Patriot

Patriot je taktický obranný raketový systém se střelami dalekého doletu, jenž umožňuje likvidovat nepřátelské taktické balistické rakety, střely s plochou dráhou letu i letadla.

Své kvality osvědčil za první války v Zálivu na počátku 90. let, kdy likvidoval irácké střely Scud se 70procentním úspěchem v Saúdské Arábii a 40procentním v Izraeli.

Nadále představuje hlavní prostředek americké taktické obrany proti ohrožení ze vzduchu. Kromě USA a Izraele jej mají ve výzbroji Nizozemsko, Německo, Řecko, Japonsko, Tchaj-wan, Saúdská Arábie a Kuvajt.

Vývoj systému byl zahájen počátkem šedesátých let, testován byl na přelomu 60. a 70. let. V roce 1976 byl poprvé vyzkoušen nový systém navádění, který zahrnuje i údaje ze střely, což zpřesňuje zásah.

Do výzbroje americké armády byly první patrioty zařazeny v roce 1984. Od té doby byl dále zdokonalován, zejména v oblasti navádění proti nízko letícím cílům. Od verze B lze střelu použít i jako protizemní při útocích na nepřátelské radary.

Burkan 2H byl poprvé představen veřejnosti v únoru a vypálen v červenci, kdy měl podle Húsíú zasáhnout rafinérii v Janbu a zapálit ji. Podle Saúdů požár způsobil vadný generátor.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám