Hlavní obsah

V jemenské válce došlo ke zvratu

San'á
Aktualizováno

Bývalý jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih ukončil své spojenectví s povstalci z šíitského kmene Húsíů podporovanými Íránem. Sálih se tak přidal na vládní stranu podporovanou Saúdskou Arábií. Podle některých zdrojů vzápětí v boji s povstalci padl.

Foto: Fawaz Salman, Reuters

Vládní bojovník v jemenském Adenu

Článek

„Příklon Sálihových sil k Saúdům by značil významný obrat ve válce, která je součástí širšího zápolení mezi regionálními mocnostmi Saúdskou Arábií a Íránem,“ napsala agentura Reuters.

Agentura upozornila, že Sálih, který do arabského jara v roce 2011 vládl jemenské společnosti 33 let, byl sice významným spojencem Húsíů proti přívržencům Abdara Rabbúa Mansúra Hádího, který Sáliha v prezidentské funkci vystřídal, přesto obě strany stále vzájemně bojovaly o dominanci nad ovládanými územími včetně hlavního města San'á.

Právě tam minulou středu mezi nimi vypukly tvrdé boje. V pondělí pak Húsíové vyhodili do povětří Sálihův dům v San’á, informoval server Conflict News. Povstalecké a íránské zdroje následně uvedly, že byl Sálih zabit. Potvrzeno to zatím nebylo.

Své nálety na povstalce od víkendu zostřili Saúdové.

Sálihův nástupce Hádí chce využít nastalého zvratu v rozložení sil a chystá se všem bojovníkům, kteří s povstalci ukončí spolupráci, nabídnout amnestii. Podle agentury AFP to v pondělí oznámil premiér Ahmad bin Daghr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám