Hlavní obsah

Ruský nálet na Sýrii si vyžádal přes padesát obětí včetně 21 dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Nejméně 53 civilistů, včetně 21 dětí, zahynulo v neděli při náletu ruských letadel ve východní Sýrii. Upřesněnou bilanci podle agentury AFP zveřejnila exilová organizace SOHR monitorující dění v Sýrii. Ruská armáda, která v oblasti bojuje na straně prezidenta Bašára Asada, bombardovala obec ovládanou radikály z organizace Islámský stát (IS).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský bombardér Tu-22M3 shazuje bomby na SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Ruské letouny v neděli nad ránem zaútočily na obec v provincii Dajr az-Zaur. Původní bilance nedělního ruského úderu byla 34 mrtvých civilistů.

Rusko potvrdilo, že šest strategických bombardérů v oblasti útočilo. Trvá ale na tom, že zasáhly radikály a jejich opěrné body.

Foto: Reuters

Ruský bombardér Tu-22M3 shazuje bomby

V této východosyrské provincii, bohaté na ropu, se už několik měsíců vedou dvě ofenzivy proti radikálům z IS. V jedné z nich se z oblasti snaží poslední radikály z IS vytlačit vládní vojska podporovaná Ruskem, druhou vedou arabsko-kurdské Syrské demokratické síly (SDF) podporované mezinárodní koalicí v čele s USA. Rusko podporuje ofenzivu masivními nálety strategických bombardérů, což napomohlo i dobytí Búkámálu., posledního města ovládaného IS. [celá zpráva]

Radikálové z IS v posledních měsících ztrácejí poslední části území, která se jim podařilo dobýt v předchozích letech. V roce 2014 kontrolovali příslušníci samozvaného Islámského státu skoro polovinu Sýrie a třetinu Iráku. Dnes jsou zbytky jeho oddílů kolem irácko-syrské hranice a v části provincie Dajr az-Zaur.

Nálet z Damašku

Syrské letectvo podle SOHR zaútočilo nedaleko Damašku na několik měst v oblasti Východní Ghúty. Nálet si vyžádal 23 mrtvé. Za poslední dva týdny, kdy podniká syrská armáda ofenzívu v oblasti, zemřelo podle SOHR 120 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám