Hlavní obsah

Syrská armáda opět pronikla do Búkamálu, posledního města v rukou IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Damašek

Syrské armádě se ve čtvrtek opět podařilo proniknout do pohraničního města Búkámal, které už nakrátko ovládla, ale pak se do něj vrátil Islámský stát (IS). Uvedla to agentura AFP s odvoláním na exilovou organizaci SOHR monitorující dění v Sýrii. Syrská státní tisková kancelář SANA informovala jen o mohutných syrských náletech na Búkamál, které následovaly po ruských.

Foto: ČTK/AP

Ruský strategický bombardér Tu-22M3 nalétává na pozice IS u Búkamálu.

Článek

Podle SANA podniklo ve čtvrtek syrské letectvo mohutné útoky na shromáždění bojovníků IS u Búkamálu a na zásobovací trasy IS. Podařilo se mu zničit auto připravení k sebevražednému útoku, jeho exploze zabila radikály okolo něj.

Podle SOHR pokračují nálety i ostřelování města z děl. Hlavní útok tentokrát vede, armáda, minulý podnikly šíitské milice podporované libanonským Hizballáhem.

Foto: ČTK/AP

Syrský tank u Búkamálu

Syrské útoky předznamenal ve středu velký ruský nálet, uvedlo podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany: „Šest dálkových bombardérů Tu-22M3, které odstartovaly z Ruska a letěly přes Írán a Irák, podniklo mohutný nálet na teroristy z IS u Búkamálu. Útok cílil na opěrné body teroristů a shromáždění jejich mužstva i obrněných vozidel.”

Búkamál se nachází v provincii Dajr az-Zaur, která je bohatá na ropu. Podle SOHR čtvrtinu ropných polí v oblasti stále kontrolují radikálové, část jich získala zpět vláda a některá jsou nyní pod kontrolou arabsko-kurdských Syrských demokratických sil (SDF).

Reklama

Související články

Bagdádí je prý v syrském Búkamálu

Vůdce samozvaného Islámského státu (IS) abú Bakr Bagdádí byl spatřen v syrském Búkamálu, který byl dobyt v noci na čtvrtek. Uvedla to v pátek televize Al-Manar...

Výběr článků

Načítám