Hlavní obsah

Libanon a Írán nám vyhlásily válku, tvrdí saúdští představitelé. Hrozí odvetou

– Rijád • Aktualizováno

Na Blízkém východě graduje nová krize. Saúdská Arábie po turbulentních událostech z víkendu v pondělí ústy svého ministra obvinila Libanon, že jí v podstatě vyhlásil válku. Informovala o tom agentura Reuters. Pak obvinil korunní princ Salmán Írán, že se dopustil přímé agrese proti zemi.

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Příslušníci libanonského šíitského militantního hnutí Hizballáh

Článek

Když o víkendu Rijád oznámil, že její protiraketový systém zachytil nad saúdským královstvím raketu vypálenou z Jemenu, obvinila saúdská vláda jedním dechem Írán, který šíitské povstalce v Jemenu podporuje. Ministr zahraničí Džavád Zaríf řekl, země „válčí s agresí”. I když Írán popřel, že by dodával zbraně šíitským Húsíům v Jemenu, Saúdové oznámili že v důsledku útoku zahajují blokádu Jemenu. [celá zpráva]

V úterý přitvrdil korunní princ Muhammad bin Salmán, který obvinil Írán kvůli dodávkám zbraní Jemenu z „přímé vojenské agrese” proti Saúdské Arábii. Britskému ministrovi Borisi Johnsonovi řekl v telefonátu, že „to může být považované za akt války.”

Johnson „odsoudil vypálení balistické rakety Húsíi” a ubezpečil Rijád, že „Británie stojí na straně saúdskoarabského království při konfrontaci s bezpečnostními hrozbami”. Zmínil, že korunní princ dal najevo, že „zapojení íránského režimu do dodávek raket milicím Húsiů je považováno za přímou agresi íránského režimu.”

Obvinění Libanonu 

V této souvislosti saúdský ministr pro regionální záležitosti Thamir Sabhan varoval už v pondělí hnutí Hizballáh, libanonské spojence Íránu. „Byla to íránská střela vypálená Hizballáhem z území okupovaného v Jemenu Húsíi.” Podle něj šlo o podobnou raketu, která byla už v červenci sestřelena u Mekky. Podle něj byla vyrobena v Íránu, rozmontována, převezena do Jemenu a tam sestavena „operativci z íránských Revolučních gard a Hizballáhu.”

Foto: Handout, Reuters

Odstoupivší libanonský premiér Saad Harírí (vlevo) se saúdským králem Salmánem v Rijádu

Pro televizi Al-Arabíja prohlásil, že saúdská vláda „bude s libanonskou zacházet jako s vládou, která Saúdské Arábii vyhlásila válku“. K tomu pohrozil: „Jsou takoví, kdo (Hizballáh) zastaví a přinutí jo vrátit se do jeskyně jižního Libanonu.“

„Libanonci si musí být těchto rizik vědomi a pracovat na nápravě věcí, než se dostanou do bodu, z něhož není návratu,“ dodal ještě.

Premiér složil funkci za hranicemi

Krizi umocnil v sobotu libanonský premiér Saad Harírí, který právě z Rijádu oznámil, že na svou funkci rezignuje, protože se obává o svůj život. Obvinil přitom koaliční hnutí Hizballáh z toho, že vede násilnou politiku a zbraněmi míří na lidi v Jemenu, Sýrii i Libanonu. K tomu podotkl, že situace připomíná dobu, kdy byl před 12 lety při pumovém atentátu v Bejrútu zabit jeho otec, premiér Rafík Harírí. [celá zpráva]

Harírí mladší nastoupil do politiky po smrti otce a vládu už jednou vedl, než z ní v roce 2011 Hizballáh vystoupil. Podruhé tento sunnitský politik uzavřel koalici národní jednoty s šíitským Hizballáhem, který má i vlastní milice, koncem loňského roku. Podle stanice CNN se to stalo na základě širších dohod a z popudu amerického exprezidenta Baracka Obamy v rámci uzavření mezinárodní dohody o omezení íránského jaderného programu.

Šíitský Hizballáh, s nímž vedl opakovaně válku Izrael, je blízkým spojencem íránského režimu a jeho bojovníci bojují po boku Íránců ve válkách v Sýrii i Jemenu, kde ve prospěch vlády třetím rokem vojensky intervenují především Saúdové.

Související téma:

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Příslušníci libanonského šíitského militantního hnutí Hizballáh.

Libanonská vláda na prohlášení saúdského ministra bezprostředně nereagovala. Prezident Michel Aún ale prohlásil, že demisi premiéra Harírího nepřijme, dokud se nevrátí do vlasti. Harírího mezitím v pondělí přijal saúdskoarabský král Salmán.

Reklama

Výběr článků

Načítám