Hlavní obsah

Irák zahájil nové útoky, proti IS i proti Kurdům

– Bagdád/Irbíl • Aktualizováno

Irácký premiér Hajdar Abádí oznámil ve čtvrtek zahájení ofenzívy vládních sil proti poslední enklávě, kterou v Iráku drží džihádisté ze skupiny Islámský stát (IS). Je jím údolí ve středním toku Eufratu a oblast u hranice mezi Irákem a Sýrií. Současně irácké jednotky zahájily další útok na Kurdy.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Výbuch v Altun Kupri po stažení kurdských pešmergů

Článek

Irácká armáda při přípravě ofenzívy proti zbylým bojovníkům IS varovala civilisty v dotyčných lokalitách.

„Bezpečnostní jednotky vás nyní přicházejí osvobodit. Bůh je v této poslední bitvě s námi,” stálo na letácích. Text nabádal nepřátele, aby „odhodili zbraně” a „odebrali se do domů označených na střeše bílým praporem”.

Oblast je pod tlakem i z druhé strany, kde syrská armáda postoupila k Majádínu.

Oblast u syrsko-irácké hranice je posledním souvislým územím, který IS drží.

Foto: Alaa Al-Marjani, Reuters

Irácké humvee v rafinérii u Kirkúku.

Další útok na Kurdy

Irácké síly v posledních dnech nebojují jen proti džihádistům, ale snaží se také zakročit proti Kurdům, kteří kontrolují sever země, kde mají autonomii, a usilují o nezávislost na Bagdádu. Iráčané v tom mají i podporu ze zahraničí - proti vzniku nezávislého Kurdistánu jsou i sousední Írán a Turecko.

Kurdové ve čtvrtek obvinili vládní síly, že od Zummaru začaly s útokem proti jejich pozicím na severu provincie Ninive.

„Irácké síly a Íránem podporované šíitské milice PMF (Hašd Šaabí) ostřelují pozice pešmergů ze Zummaru severozápadně od Mosulu. Nyní postupují,“ uvedla Kurdská bezpečnostní rada.

Podle ní v oblasti Iráčané rozmístili tanky, dělostřelectvo a americká obrněná vozidla i vozidla humvee.

Irácký premiér Hajdar Abádí odmítl nabídku kurdské regionální vlády, že odloží vyhlášení nezávislosti. „Neakceptujeme nic jiného než zrušení referenda a dodržování irácké ústavy,“ řekl v Teheránu při jednání s íránským viceprezidentem, oznámila kurdská agentura Rudaw.  

Kurdové ve středu uvedli, že jsou ochotni zmrazit vyhlášení nezávislosti poté, co po těžkých bojích ztratili poslední město v provincii Kirkúk Altun Kupri. To ovšem neleží na území autonomního Kurdistánu. Před iráckými jednotkami už prchlo na 100 tisíc Kurdů.

Irácký premiér hledá podporu u sousedů

Irácký premiér Abádí míří do Teheránu, kde bude jednat o regionální bezpečnosti. Tématem bude i Kurdistán a role Íránem podporovaných šíitských milicí v zemi, uvedla televize Al-Džazíra. Šíitské milice PMF, které podléhají armádě, jsou mimořádně mocnou silou v zemi, mají ve výzbroji i tanky.

Foto: ČTK/AP

Premiéři Iráku a Turecka Hajadr Abádí a Binali Yildirim (vpravo)

S íránským prezidentem Hasanem Rúháním bude Abádí jednat podruhé za čtyři měsíce. Ve středu jednal Abádí v Ankaře s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a premiérem Binali Yildirimem. I tam se shodli na potřebě udržet jednotu Iráku.

„Irácká radost je naší radostí, jejich smutek je naším smutkem. To je důvod, proč je Turecko naprostým obráncem irácké územní celistvosti a politické jednoty,“ řekl Yildirim. Opět odsoudil nedávné kurdské referendum o samostatnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám