Hlavní obsah

Irák po referendu stahuje smyčku kolem Kurdistánu

Irbíl/Istanbul
Aktualizováno

Kurdská regionální vláda v severním Iráku odmítla předat kontrolu nad hraničními přechody Kurdistánu centrální vládě v Bagdádu, která to požaduje kvůli konání referenda. Kurdové se v něm vyslovili pro nezávislosti svého území. Bagdád také tlačí na to, aby cizí země uzavřely své konzuláty v Irbílu, hlavním městě autonomní oblasti irácký Kurdistán.

Foto: Bram Janssen, ČTK/AP

Cestující na mezinárodním letišti v Irbílu

Článek

Irácká centrální vláda chce, aby se Kurdistán vzdal kontroly nad svými hraničními přechody s Tureckem, Íránem a Sýrií. Pod kontrolou chce mít Bagdád také vzdušné hranice, kurdská autonomní vláda to ale odmítla.

Centrální vláda v Bagdádu také nařídila, aby se pozastavilo letecké spojení s iráckým Kurdistánem. Vzdušný prostor má být uzavřen od pátečního večera. Do Kurdistánu nebudou moci od 18 hodin přilétat zahraniční lety. Téměř všechny zahraniční společnosti podle agentury Reuters své spoje na letištích v Irbílu a Sulajmáníji po této lhůtě zrušily.

Irácký premiér Hajdar Abádí odmítl obvinění, že jeho vláda chce zabránit dovozu zásob do kurdských oblastí a opatřením vyhladovět místní Kurdy.

Posledními leteckými společnostmi, které po termínu stanoveném iráckou centrální vládou ponechaly v Kurdistánu alespoň jeden let, jsou Lufthansa a Austrian Airlines.

Lufthansa létá do Irbílu jednou týdně, v sobotu. Austrian Airlines, které spadají pod koncern Lufthansy, mají podle Reuters do tohoto města každodenní spoje. Mluvčí Lufthansy řekl, že firma nyní prověřuje, zda bude muset spoje s Kurdistánem přerušit.

Foto: ČTK/AP

Turečtí a iráčtí vojáci na tureckých tancích leopard na kurdskoturecké hranici

Povoleny jsou nadále vojenské lety a domácí lety, spojující Kurdistán s ostatními oblastmi Iráku. Předpokládá se proto, že pasažéři mířící do Kurdistánu budou nyní cestovat s přestupem na bagdádském letišti. Ředitel sulajmáníjského letiště Táhir Abdalláh uvedl, že letiště v Kurdistánu doposud zajišťovala 40 až 50 procent z celkové mezinárodní letecké přepravy Iráku.

USA: Prioritou je boj s IS 

Spojené státy vyzvaly obě strany ke klidu. Mluvčí ministerstva zahraniční Heather Nauertová řekla podle kurdské televize Rudaw, že USA jsou proti tomu, aby spory okolo referenda skončily násilím a znamenaly odklon od boje s Islámským státem (IS). „Chceme, aby Kurdistán a Kurdové a Irák a jeho ústřední vlády zůstaly dál zaměřeni na boj s IS,“ uvedla.

Že IS není poražen, ukázal páteční atentát v šíitské čtvrti Bagdádu, který si vyžádal šest mrtvých a 20 zraněných.

Tlak na zastavení exportu ropy z Kurdistánu

Podle íránské tiskové agentury Tasním íránské úřady ”vzhledem k nejnovějšímu vývoji v oblasti vydaly dočasný zákaz přepravy ropných produktů mezi Íránem a iráckým Kurdistánem”.

Foto: ČTK/AP

Turecký tank Leopard u hranic s iráckým Kurdistánem

Uzavřením ropovodů hrozí především Turecko. Zatím ale černé zlato proudí bez omezení. Turecko ovšem svůj tlak zesiluje. Prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek řekl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že kurdská vláda „udělala velkou chybu, když uspořádala referendum”. Pohrozil, že se musí zabránit „ještě větším chybám“. Jak, to nesdělil, ovšem Turecko už přesunulo armádu k hranicím.

Zdůraznil, že se musí zachovat územní celistvost Iráku a Sýrie. Mluvčí turecké vlády podle televize Al-Džazíra pohrozil, že by Turecko mohlo ukončit výcvik kurdských pešmergů, kteří chrání ropná pole před útoky IS.

Reklama

Výběr článků

Načítám