Hlavní obsah

Iráčtí Kurdové hlasovali pro nezávislost, naznačují první výsledky

– Irbíl • Aktualizováno

Většina iráckých Kurdů, kteří se v pondělí účastnili referenda o nezávislosti Kurdistánu na Iráku, je pro samostatnost, vyplývá z průběžných výsledků sčítání hlasů. Zatím se tak potvrzují předvolební odhady. Referendum kritizovala irácká vláda i okolní země.

Foto: , ČTK/AP

Kurdský volič v Irbílu

Článek

První průběžné výsledky po sečtení necelé desetiny hlasů potvrdily předvolební předpoklady, že se pro osamostatnění vysloví drtivá většina. Dosavadní sčítání ukázala, že nezávislost podporuje 93 procent voličů, informoval kurdský server Rudaw.

Úřady také oznámily, že se k volebním urnám dostavilo 72,16 procenta z celkem 4 581 255 oprávněných voličů.

Irácký Kurdistán
Jedná se o autonomní oblast na severu Iráku. Podle irácké ústavy z roku 2005 je Irák federací tvořenou Iráckým Kurdistánem a zbytkem Iráku. Oblast zahrnuje čtyři irácké provincie: Dahú, Irbíl, Halabžu a Sulajmaníju, Kurdové si však nárokují i další území. Většinu sporných oblastí obsadili kurdští pešmergové během boje proti Islámskému státu.
Celkem požadují Kurdové území o rozloze necelých 80 tisíc km², kde žije přes pět miliónů lidí. Kurdové jsou i v Turecku, Sýrii a Íránu, všechny tyto země dávají najevo nevoli vůči kurdským snahám o samostatný stát.

Kurdské vedení avizovalo, že samostatnost je dlouhodobým cílem, ale bezprostředně si od referenda slibuje například lepší přerozdělení příjmů z ropy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Iráčtí Kurdové v referendu hlasují o své nezávislostiVideo: Reuters

Hlasování sice bylo nezávazné, přesto se proti němu vyslovily irácký parlament i vláda a také vlády Turecka, Íránu či Spojených států. Bagdád i Ankara dokonce pohrozily vojenskou intervencí. Z ústřední irácké vlády zaznělo, že referendum je vyhlášením války. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám