Hlavní obsah

Kurdské referendum je vyhlášením války, zlobí se irácká vláda. Útokem hrozí i Turecko

Irbíl/Istanbul

Vláda autonomního Kurdistánu navzdory kritice neustoupila a v pondělí uspořádala referendum o odtržení. I když premiér kurdské autonomie uvedl, že to neznamená okamžité vyhlášení samostatnosti, irácký expremiér to označil za vyhlášení války Iráku a turecký prezident pohrozil vojenskou intervencí, uvedly kurdská agentura Rudaw a turecký list Hürriyet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Iráčtí Kurdové v referendu hlasují o své nezávislostiVideo: Reuters

 
Článek

„Kurdské referendum je vyhlášením války jednotě iráckého lidu,“ řekl bývalý premiér Núrí Málikí, který vede šíitskou stranu Dawa a vládnoucí Koalici státu práva. Členem Dawa je i premiér Hajdar Abádí.

Irácký parlament v pondělí odhlasoval uzavření mezinárodních přechodů do Kurdistánu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil, že by Ankara kvůli referendu mohla uzavřít svou hranici se severním Irákem, a pohrozil iráckým Kurdům bojkotem odběru ropy.

V projevu na konferenci pro islámskou spolupráci referendum hlasitě odsoudil jako nelegitimní: „Potom uvidíme, komu budou prodávat. Ventily jsou u nás. Když je tu hrozba pro nás v Iráku a v Sýrii, jsou na stole všechny možnosti.“

Irácký Kurdistán
Jedná se o autonomní oblast na severu Iráku. Podle irácké ústavy z roku 2005 je Irák federací tvořenou Iráckým Kurdistánem a zbytkem Iráku. Oblast zahrnuje čtyři irácké provincie: Dahú, Irbíl, Halabžu a Sulajmaníju, Kurdové si však nárokují i další území. Většinu sporných oblastí obsadili kurdští pešmergové během boje proti Islámskému státu.
Celkem požadují Kurdové území o rozloze necelých 80 tisíc km², kde žije přes pět miliónů lidí. Kurdové jsou i v Turecku, Sýrii a Íránu, všechny tyto země dávají najevo nevoli vůči kurdským snahám o samostatný stát.

Nevyloučil ani vojenskou akci a připomněl, jak Turecko loni podniklo zásah v Sýrii. „Nedovolíme takové ustavení státu. Jak jsme řekli, mohli bychom přijít během jediné noci. Udělali jsme to v případě operace Štít Eufratu. Nyní podnikáme další krok, tak jako jsme vyčistili 2000 kilometrů čtverečních od Islámského státu. Nebudeme váhat to udělat v Iráku.”

Foto: ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan mluví o referendu v Kurdistánu

Už v neděli mluvil íránský prezident Hasan Rúhání o koordinaci akce proti Kurdistánu s tureckým prezidentem a iráckým premiérem. Pohrozil uzavřením hranic a vzdušného prostoru pro lety z Kurdistánu.

Pomoc slíbili syrští Kurdové

Syrští Kurdové už slíbili, že iráckým Kurdům přijdou na pomoc, pokud ti budou napadeni. Spolupředsedkyně rady v Rodžavě (Kurdský region na severu Sýrie) Hadija Jusúfová řekla, že hraniční přechod Simalke i další přechody zůstanou otevřené. Dodala, že „turecká politika selže“.

Premiér Kurdistánu Nečirvan Barzání v projevu po odevzdání hlasu referendum hájil: „Dnešek je historický den. Náš vzkaz je – lid Kurdistánu se všemi skupinami, které tady žijí, chce mírově a demokraticky vyjádřit názor na svou budoucnost. Co dnes vidíme v Kurdistánu, je hlasování v referendu o nezávislosti, ne vyhlášení nezávislosti Kurdistánu hned druhý den.“

Foto: Bram Janssen, ČTK/AP

Kurda hlasuje v referendu

Účast v referendu je vysoká, v Irbílu se tvoří před volebními místnostmi fronty, slabší je účast v Sulajmáníji, kde hlasoval vicepremiér Kubad Talabání. Ve městě má silné pozice Vlastenecký svaz Kurdistánu (PUK), který s uspořádáním referenda nesouhlasil. Podle zástupců PUK referendum znásobí problémy Kurdů s Tureckem a Íránem, kde jsou rovněž početné kurdské menšiny, uvedla ČTK.

Naopak referendum uvítala Halabdža, proti jejímž obyvatelům byl za vlády Saddáma Husajna použit plyn, přičemž zemřelo 5000 lidí.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Kurdky při hlasování o odtržení

Státníci vyzývají ke klidu 

Úřad kurdského prezidenta Masúda Barzáního vyzval k umírněnému chování bez oslavné střelby do vzduchu.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson vyzval ke klidu a k soustředění se na boj s Islámským státem. Erdoganovi telefonoval ruský prezident Vladimir Putin. Navštíví jej ve čtvrtek, budou jednat o bilaterálních otázkách a regionálních problémech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám