Hlavní obsah

Iráčtí Kurdové v referendu hlasovali o své nezávislosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irbíl
Aktualizováno

V severním Iráku v pondělí večer skončilo referendum, v němž tamní Kurdové hlasovali o své samostatnosti. Očekává se, že se jasně vysloví pro nezávislost, výsledky by měly být známy do 72 hodin. Kurdské vedení avizovalo, že nezávislost je dlouhodobým cílem, a referendum má bezprostředně posílit kurdskou pozici při vyjednávání s iráckou vládou.

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání ve volební místnosti

Článek

Kurdové v Iráku tvoří až pětinu obyvatel a naleziště ropy na území iráckého Kurdistánu produkují 600 tisíc barelů ropy denně. Kurdské vedení si od referenda, konaného navzdory nesouhlasu všech, slibuje také lepší přerozdělení příjmů z ropy.

Hlasování sice bylo nezávazné, přesto se proti němu vyslovily irácký parlament a vláda i vlády Turecka, Íránu či Spojených států, které v kroku vidí nebezpečný precedens pro další štěpení Blízkého východu. [celá zpráva]

Kurdové jsou totiž největší národnostní skupinou regionu. Je jich 40 miliónů, především na území Iráku, Turecka a Íránu. Početné jsou také komunity žijící v západní Evropě i USA.

Výsledek referenda má být znám do tří dnů. Turecko i Írán po začátku hlasování uzavřely své hranice s oblastí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Reklama

Související články

Kurdské referendum bude. Navzdory všem

Iráčtí Kurdové v pondělí vyrazí k volebním urnám, aby v referendu hlasovali o své nezávislosti. Ačkoli většina zvolí samostatnost, výsledek hlasování nebude...

Výběr článků

Načítám