Hlavní obsah

V Sýrii byly vyhlášeny čtyři bezpečné zóny

Astana
Aktualizováno

Rusko, Turecko a Írán se v pátek dohodly na vytvoření čtyř bezpečnostních zón v Sýrii, oznámil na závěr mírových rozhovorů v Astaně kazašský ministr zahraničí Kajrat Abdrachmanov. Dohoda se týká zón, na nichž se představitelé uvedených tří zemí rámcově domluvili už 4. května. Fungovat mají půl roku. Šestiměsíční lhůta může být prodloužena, uvedla televize Al-Džazíra.

Foto: Mukhtar Kholdorbekov, Reuters

Delegace Svobodné syrské armády vedená Ahmadem Barim na jednání v Astaně

Článek

Podle závěrečného prohlášení, které přečetl Abdrachmanov, se zóny budou týkat plně nebo částečně oblasti východní Ghúty u Damašku a provincií Idlib, Homs, Latákíja, Aleppo a Hamá i vybraných regionů na jihu Sýrie: „Pozorovatelé z těchto tří zemí budou rozmístěni na kontrolních a pozorovacích stanovištích v bezpečných zónách.“ Úkolem pozorovatelů bude předcházet střetům mezi „režimními a opozičními silami.“

Generál Sergej Rudskoj z ruského generálního štábu už koncem července oznámil, že ruská vojenská policie byla rozmístěna podél dvou bezpečnostních zón na jihozápadě Sýrie a v oblasti Ghúta u Damašku.

Ruský vyjednavač Alexandr Lavrentějev v pátek řekl, že Rusko, Írán a Turecko vyšlou po pěti stech pozorovatelích do Idlibu. Turecký provládní list Yeni Şafak ve čtvrtek podle agentury TASS napsal, že Turecko chtělo na zajištění klidu v provincii Idlib, která hraničí s Tureckem, vyslat 25 000 vojáků. V pátek list napsal, že turecké síly by měly dohlížet na oblast u tureckých hranic, íránské na jihovýchodě a ruské mezi nimi. Úplné uzavření dohody dlouho blokovali syrští vzbouřenci, kteří byli proti nasazení íránských sil. [celá zpráva]

Rusko a Írán podporují syrského prezidenta Bašára Asada a jeho ozbrojené síly. Turecko naproti tomu stojí na straně protivládních povstalců.

Rusko nevyhovělo Izraeli, který chtěl, aby na Golanských výšinách vzniklo nárazníkové pásmo o hloubce 60 km, kde by nepůsobila žádná z šíitských milicí podporovaných Íránem. Slíbilo jen pět kilometrů hlubokou zónu.

Před vyhlášením dohody jednal o zónách ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s americkým ministrem zahraničí Rexem Tillersonem. Jedna z oblastí na jihu Sýrie vznikla se zapojením USA a Jordánska. S Jordánském se na nich Moskva dohodla 11. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám