Hlavní obsah

Islámský stát v Iráku zabil 84 lidí, napadl restauraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Nejméně 84 lidí bylo podle aktualizované páteční bilance zabito při čtvrtečním dvojitém útoku v Násiríji na jihu Iráku. Dalších 93 osob bylo zraněno, někteří jsou v kritickém stavu. Ozbrojení útočníci vtrhli do restaurace a zasáhli desítky hostů. Podle íránských médií jsou mezi oběťmi také poutníci z Íránu. K útoku se přihlásil Islámský stát.

Foto: Stringer, Reuters

Irácké bezpečnostní síly. Ilustrační foto

Článek

První útok se stal právě v restauraci na okraji města. Po hostech a personálu tam stříleli tři nebo čtyři útočníci. Místní média uvedla, že zasáhli pět desítek lidí. Agentura Reuters uvedla, že se tam také odpálil sebevražedný útočník, ale ministerstvo vnitra to nepotvrdilo.

Krátce poté se terčem pumového útoku stalo také kontrolní stanoviště policie. Odpálit se tam měli dva útočníci, z nichž jeden odpálil výbušniny naložené v autě, které řídil.

K útokům se přihlásili sunnitští extremisté z Islámského státu (IS). V provincii Zikár, jejímž správním střediskem je Násiríja, žije velký počet šíitů, na které IS často útočí. Podle íránských médií je mezi oběťmi také nejméně sedm šíitských poutníků z Íránu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám