Hlavní obsah

Zajeďte si na svátky domů a pak se vraťte, nabízejí Turci syrským uprchlíkům

Ankara

Desítky tisíc Syřanů, kteří v předchozích několika letech utekli do Turecka před válkou, jedou nyní domů na svátky a poté se mohou vrátit zpět do Turecka. Informoval o tom v pondělí turecký deník Hürriyet. Stačí když se zaregistrují přes speciální webovou stránku tureckých úřadů. Odjet mohou do 30. srpna a vrátit se musí nejpozději 15. října.

Foto: Reuters

Mnozí Syřané se nemají kam vrátit. Ilustrační foto

Článek

Turecké úřady povolily Syřanům odjet na muslimské svátky zvané íd al-adhá, které začínají v pátek. Po registraci mohou odcházet přes přechod Öncüpinar už od 15. srpna. Podle zdroje z hraničního přechodu, na nějž se odvolal deník Hürriyet, odjelo takto dosud na 40 360 Syřanů a každý den jich nyní přes přechod přejde kolem čtyř tisíc.

Do Turecka uprchly tři milióny Syřanů

Od vypuknutí války v Sýrii v roce 2011 poskytlo Turecko útočiště asi třem miliónům Syřanů. Většina z nich žije ve velkých městech, uvedl Hürriyet. V posledním půlroce se podařilo vrátit klid do řady oblastí v Sýrii, zejména na severozápadě země.

Syřané se nyní vracejí mimo jiné do měst Al-Báb a Džarábulus, které leží nedaleko tureckých hranic a v předchozím roce je osvobodili z rukou teroristické organizace Islámský stát syrští povstalci spolu s tureckou armádou. Podle tureckých médií se do osvobozených měst vrací pomalu normální život, znovu se otevírají školy a začínají fungovat místní služby.

Turecko dovolilo syrským uprchlíkům navštívit dočasně své domovy už před třemi měsíci v souvislosti se svátkem íd al-fitr, jímž je zakončen muslimský postní měsíc ramadán.

Reklama

Výběr článků

Načítám