Hlavní obsah

Irácké síly prolomily obranu Islámského státu v Tall Afaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tall Afar

Irácké síly v pátek prolomily obranu samozvaného Islámského státu v Tall Afaru a dostaly se do centra města. Oznámil to mluvčí iráckých sil, kterého citovala agentura Reuters. Boje o Tall Afar začaly minulou neděli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda postupuje v dobývání Tal Afaru z rukou ISVideo: Reuters

 
Článek

Splnily se tak předpovědi iráckých velitelů, kteří před dvěma dny uvedli, že boj o toto západoirácké město bude rychlejší než o nedaleký Mosul. Ten irácká armáda vybojovala z rukou Islámského státu po devíti měsících v červenci.

V úterý se radikály podařilo vytlačit ze tří čtvrtí a armáda se dostala poprvé do městské části. Vojsko požádalo civilisty, aby mu pomohli a označili domy, kde se radikálové ukrývají.

Ve městě zůstává na 30 tisíc civilistů

Podle agentury AFP v Tall Afaru stále zůstává nejméně 30 tisíc civilistů; v klidnějších dobách mívalo toto město zhruba 200 tisíc obyvatel.

Foto: Balint Szlanko, ČTK/AP

Na osvobozování Tall Afaru se podílejí i příslušníci belgických zvláštních sil. Na snímku voják vyzbrojený raketometem, který situaci sleduje nedaleko frontové linie.

Takzvaný Islámský stát začal obsazovat sever Iráku a Sýrie v roce 2014 a vyhlásil na dobytém území chalífát. V Iráku byl Tall Afar posledním větším městem, které Islámský stát ještě ovládal. V Sýrii Islámský stát stále brání okupované město Rakka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám