Hlavní obsah

Půlka Rakky je osvobozena

– Rakka

Syrské demokratické síly (SDF), jejichž jádro tvoří kurdské milice YPG, svedly ve středu tvrdé boje v hlavním městě samozvaného Islámského státu (IS) Rakce. Podle svých slov zabily mnoho bojovníků a osvobodily civilisty, kteří sloužili jako živé štíty. Nejméně polovinu Rakky se už podařilo osvobodit, uvedl kurdský web Rudaw.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jednotky SDF postupují k historickému centru RakkyVideo: Reuters

 
Článek

„Na čtyřech frontách ve městě dnes probíhaly tvrdé bitvy a střety,“ uvedl ve středu mluvčí SDF s tím, že se podařilo zabít 29 bojovníků IS. Zdůraznil, že SDF výrazně postoupila na jihu a severozápadě města. Syrská vojenská rada, která v Rakce bojuje v rámci SDF, uvedla, že byli v úterý zachráněni místní obyvatelé, syrští a arménští křesťané, kteří sloužili jako živé štíty.

Milice YPG oznámila, že od zahájení ofenzívy 6. června bylo osvobozeno 60 procent rozlohy města. Mluvčí Američany vedené koalice proti Islámskému státu Ryan Dillon ve středu oznámil, že osvobozena byla polovina města. Dodal, že boje jsou „velmi obtížné“, přesto SDF postupuje díky podpoře leteckých úderů a dělostřelecké palbě koaličních sil.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Příslušník Syrských demokratických sil ve svém vozidle ve starém městě v Rkace

Podle exilové organizace SOHR, monitorující boje v Sýrii, bylo při posledních náletech za 24 hodin zabito 29 civilistů včetně 14 dětí. Má mezi nimi být i čtrnáctičlenná rodina, která prchla z Palmýry do Rakky, což znamená, že jde o příznivce IS.

Jižně od Rakky postupuje syrská armáda. Dosáhla okraje Ma’adanu, ležícího 60 kilometrů východně od Rakky. SOHR uvedla, že ruská a syrská letadla zesílila nálety na Ma’adan. Město je také silně ostřelováno z děl a raket, a proto z něj masově prchají civilisté.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Příslušníci Syrských demokratických sil postupují v rakce

Pokud se podaří vyhnat IS z Ma’adanu, bude to podle SOHR znamenat konec Islámského státu ve vesnických oblastech okolo Rakky.

Velitelství syrské armády vyzvalo podle státní tiskové agentury SANA obyvatele, aby se na osvobozená území vrátili „po obnovení bezpečnosti a stability“. Většina vesnic a měst podél řeky Eufrat zůstává prázdná. Jejich obyvatelé utekli do oblastí kontrolovaných SDF, uvedl SOHR.

Foto: Rodi Said, Reuters

Americká vojenská kolona na hlavní silnici do Rakky

V údolí Eufratu se nyní nachází nejpočetnější skupina bojovníků IS včetně jejich vůdců. Podle vyjádření Dillona z konce července jde asi o 5000 až 10 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám