Hlavní obsah

Saúdská Arábie sestřelila balistickou raketu mířící k Mekce

Rijád

Saúdská Arábie sestřelila balistickou střelu, která mířila z Jemenu směrem k Mekce. S odvoláním na zástupce Saúdy vedené koalice v Jemenu to uvedla agentura Reuters. Raketu vypálili šíitští Húsíové, kteří však odmítají, že by mířili na Mekku. Chtěli prý zasáhnout základnu v nedalekém Táifu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Húsíové jsou šíitští povstalci, kteří operují na severu Jemenu a bojují s vládou, kterou podporuje sunnitská Saúdská Arábie. Húsíové jsou naopak podporováni Íránem.

Podle agentury Reuters povstalci odmítají, že by mířili na Mekku. Jejich střela Burkan-1 prý mířila na leteckou základnu v saúdskoarabském Táifu.

Saúdskoarabské síly raketu skutečně sestřelily poblíž města Táif. To leží asi 69 kilometrů od Mekky. Trosky rakety dopadly do neobydlené oblasti a nikdo tak nepřišel o život ani nebyl zraněn.

Koalice v čele se Saúdskou Arábií čin Húsíů označila za „zoufalý pokus překazit hadždž“, tedy každoroční muslimskou pouť do Mekky, která začne příští měsíc. Každý rok tuto cestu, která patří k pěti pilířům islámu a kterou má každý zdravý muslim vykonat aspoň jednou za život, podniknou na dva milióny věřících.

Zneužívání humanitární pomoci

Přetrvávající pašování balistických střel do Jemenu arabská koalice přičítá nedostatku kontroly nad přístavním jemenským městem Hudajdá a zneužívání licencí k přepravě humanitární pomoci.

Dobývání přístavu Hudajdá od Húsíů v posledních týdnech zpomalila diplomatická krize kolem Kataru.

Menšinoví Húsíové v Jemenu bojují proti vládě prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, kterou podporuje koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií a Západem. Od března 2015, tedy od intervence koalice arabských zemí, si boje v Jemenu vyžádaly více než 8 tisíc lidských životů.

Reklama

Výběr článků

Načítám