Hlavní obsah

Izrael opět omezil přístup na Chrámovou horu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Izrael v pátek před velkými modlitbami z obav před novými násilnostmi opět omezil muslimům přístup na Chrámovou horu v Jeruzalémě: na posvátná místa islámu prozatím mohou jen ženy a muži starší 50 let. Podle agentury DPA to oznámil policejní mluvčí Micky Rosenfeld. Ve čtvrtek se v mešitě Al-Aksá pokusily zabarikádovat desítky Palestinců, ale policie je dokázala vyvést.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Policisté proti protestujícím použili slzný plyn.

Článek

Policie uvedla, že „bezpečnostní opatření uplatnila proto, aby předešla možnému výbuchu násilí a případně byla schopna na něj reagovat”.

„Máme informace, že se dnes (v pátek) chystají násilnosti a demonstrace,” řekl Rosenfeld k důvodům, proč izraelské bezpečnostní sbory znovu omezují přístup na Chrámovou horu.

Dodal, že v tamní mešitě Al-Aksá přes noc zůstali lidé, kteří se v pátek chtěli demonstrací zúčastnit, ale policie je z oblasti vyvedla.

Několik muslimů bylo při následných střetech s policisty zadrženo.

Problémy vznikly už ve čtvrtek při opětovném zpřístupnění Chrámové hory a mešity Al-Aksá. Izrael ve čtvrtek od přístupů k Chrámové hoře odstranil všechny bezpečnostní bariéry včetně rámů k detekci kovů. Když si Palestinci vymohli otevření i poslední brány, u které byli 14. července zastřeleni dva izraelští policisté, několik tisíc muslimů vtrhlo do areálu. Přitom bylo zraněno 115 lidí, z nichž 15 jich skončilo v nemocnici, uvedl list Ha’arec.

Při zásahu byl také zraněn jeden policista a jeden člověk měl postřelenou nohu.

Bezpečnostní opatření u Chrámové hory byla zavedena poté, co trojice arabských útočníků v polovině července zabila dva izraelské policisty, kteří přitom byli drúzského, nikoliv židovského původu. Incident vyvolal velké napětí mezi Izraelci a Palestinci. Muslimové jakákoli omezení při vstupu na posvátná místa, která uctívá i židovská víra, odmítají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám