Hlavní obsah

Egypt ustaví Národní radu pro boj s terorismem

– Káhira

Egypt ustaví Národní radu pro boj s terorismem, oznámila ve čtvrtek agentura AP s odvoláním na kancelář prezidenta Abdala Fataha Sísího. Oznámení bylo zveřejněno dva týdny poté, co byly v Hurghadě napadeny turistky, z nichž tři zemřely včetně Češky, jejíž skon byl oznámen ve čtvrtek.

Foto: Amr Dalsh, Reuters

Egyptský prezident Abdal Fatah Sísí

Článek

Mezi členy nové egyptské Národní rady pro boj s terorismem a extremismem bude deset vládních ministrů, imám káhirské mešity Al-Azhar, patriarcha koptské církve, předseda parlamentu a někdejší velký muftí Egypta. Předsedat radě bude egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.

Nová rada bude mít na starosti strategii v boji proti extremismu, ale také bude moci předkládat návrhy na změny protiteroristických zákonů. Zároveň bude pro zlepšení mezináboženského dialogu a vzdělávání koordinovat spolupráci mezi náboženskými a bezpečnostními institucemi.

O vytvoření rady pro boj s terorismem rozhodl Sísí krátce po velikonočních sebevražedných útocích na koptské kostely v Alexandrii a Tantě, při nichž přišlo o život 45 lidí a dalších 100 osob bylo zraněno. [celá zpráva]

Od té doby zároveň v Egyptě platí výjimečný stav, začátkem července bylo opatření prodlouženo o další tři měsíce.

I tak ale násilí v zemi pokračuje především na Sinaji, kde operuje Islámský stát. [celá zpráva]

V polovině července také mladý muž zaútočil nožem na turisty v Hurghadě, dvě Němky ubodal na místě, Češka nyní podlehla zraněním.   [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám