Hlavní obsah

Syrskou provincii Idlib ovládli džihádisté napojení na Al-Káidu

Londýn/Idlib

Syrští džihádisté ze skupiny Haját Tahrír aš-Šám (HTS), která je napojena na teroristickou síť Al-Káida, ovládli většinu provincie Idlib na severu Sýrie včetně jejího hlavního města. Stalo se tak, když vytlačili džihádisty z konkurenční skupiny Ahrár aš Šám, jejíž příslušníci se stáhli do Turecka nebo odešli do syrské provincie Hamá.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Příslušníci milice Haját Tahrír aš-Šám vybudovali v Idlibu kontrolní stanoviště.

Článek

Obě skupiny v roce 2015 společně ovládly většinu provincie Idlib, která je v Sýrii jediná, kterou plně kontrolují vzbouřenci, později se však dostaly do sporu.

Stažení bojovníků Ahrár aš-Šám je výsledkem páteční dohody o příměří, kterou obě skupiny uzavřely, když byli bojovníci Ahrár aš-Šám zatlačeni k syrsko-turecké hranici a obklíčeni.

Stažení bojovníků Ahrár aš-Šám potvrdila exilová organizace SOHR monitorující dění v zemi. „Ahrár aš-Šám se stáhl z města Idlíbu, které je nyní pod kontrolou Haját Tahrír aš-Šám. Stovky rebelů opustily oblast v desítkách vozidel a mířily na jih provincie Idlib,“ uvedl předseda SOHR Ramí Abdal Rahmán.

Tam ještě Ahrár aš-Šám drží oblast okolo měst Ariha a Zavíja.

Skupina Haját Tahrír aš-Šám (Výbor pro osvobození Levanty) je spojena s bývalou Frontou an-Nusra, což byla odnož Al-Káidy v Sýrii. Přesněji řečeno Fronta an-Nusra, která se loni přejmenovala na Džabhát Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Levanty), se spojila s dalšími salafistickými skupinami Fronta Ansár an-Din a Núr al-Din az-Zinkí a vytvořila alianci Haját Tahrír aš-Šám.

Páteční dohodě mezi Ahrár aš-Šám a Haját Tahrír aš-Šám předcházely tři dny vytrvalých bojů, které byly vůbec nejtvrdší vedené mezi jednotlivými vzbouřeneckými skupinami od počátku syrské války, uvedla agentura Reuters. Střety si vyžádaly podle SOHR nejméně 92 obětí včetně 15 civilních.

Ovládnutí hlavního provinčního města, kde džihádisté z Haját Tahrír aš-Šám už vybudovali kontrolní stanoviště, symbolizuje úspěch jejich ofenzívy. Během ní za poslední dva dny ovládli 31 vesnic. Boje ale propukly už v půlce července.

Kontrola hranic ztíží humanitární pomoc

Haját Tahrír aš-Šám také převzala kontrolu nad syrsko-tureckým hraničním přechodem Báb al-Háva.

Podle svědků si skupina Ahrár aš-Šám během evakuace tohoto hraničního přechodu odvezla stovky vojáků, tanky a těžkou vojenskou techniku a přesunula se směrem na jih Idlibu a do sousední provincie Hamá.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Kontrolní stanoviště v Idlíbu ovládané skupinou Haját Tahrír aš-Šám

Haját Tahrír aš-Šám své rivaly v neděli rovněž vytlačila z pohraniční vesnice Chirbat al-Džúz, přes kterou do Sýrie proudí humanitární pomoc. To může mít negativní dopady na dodávky humanitární pomoci civilistům v Idlibu.

Podle agentury Reuters panují obavy, že to ztíží dodávky humanitární pomoci civilistům v provincii Idlib, která se stala útočištěm pro mnoho Syřanů vyhnaných válkou. Nyní tam žijí asi dva milióny lidí, kteří uprchli před režimem Bašára Asada, protože jde o jedinou provincii, kterou plně ovládají sunnitští vzbouřenci.

V mnoha vesnicích tam v posledních dnech vyšlo do ulic na protest proti činnosti islamistické povstalecké skupiny několik set civilistů. Ti se obávají, že se oblast kvůli povstalcům stane opět terčem náletů syrské vlády a Ruska.

Bombardování Idlibu si loni vyžádalo stovky životů mezi civilisty. Na skupinu Haját Tahrír aš-Šám se nevztahují žádná příměří platná v Sýrii, protože je napojena na Al-Káidu, i když loni uvedla, že s ní přerušila styky.

Obrana proti Asadovi i Turkům

Skupina Haját Tahrír aš-Šám v prohlášení uvedla, že jí nejde o uzurpování moci, provincii má vést civilní správa, ale že chce dosáhnout sjednocení vzbouřenců v oblasti, aby ubránila revoluci vedenou proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi.

Vůdci skupiny rovněž uvedli, že cílem bylo získat kontrolu hranic s Tureckem, aby turecké jednotky nebo jiné vzbouřenecké skupiny podporované Ankarou nemohly vstoupit na syrské území, jako se tomu stalo v oblasti mezi Džarábulusem a Ar-Rajem, kterou loni s podporou tureckých tanků osvobodila Svobodná syrská armáda.

Úspěch aliance je velkou ranou pro Turecko, které podporovalo skupinu Ahrár aš-Sám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám