Hlavní obsah

Zraněná Česka z Hurghady byla převezena do Káhiry, rodinu ubytují na ambasádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cestovní kancelář, s níž cestovala Češka zraněná při pátečním útoku v egyptské Hurghadě, nabídla svým klientům v oblasti dřívější návrat do ČR. Dva lidé toho využili. Uvedl to v sobotu mluvčí cestovní kanceláře Pantour Josef Koukolíček. Zraněná žena byl převezena do Káhiry, potvrdila to mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Foto: Rizk Christina, ČTK

Hotelový komplex v Hurghadě, kde došlo k napadení

Článek

Jak dlouho v nemocnici česká pacientka pobude a jaká vyšetření prodělá, zatím mluvčí nevěděla.

Žena podle mluvčí utrpěla při útoku zranění na noze a na zádech. Její přítel s dítětem za ní jedou autem a doprovází je český diplomat.

„Rodina bude bydlet u nás na ambasádě do doby, dokud nebude určeno, kdy bude žena schopná absolvovat návrat do České republiky,” dodala mluvčí.

Klienti cestovky se mohou vrátit nebo změnit destinaci

Cestovní kancelář Pantour má podle Koukolíčka v Hurghadě 180 klientů, z toho zhruba 20 jich bydlelo ve stejném hotelu jako Češka, kterou spolu s dalšími ženami pobodal útočník na tamní pláži. Kancelář nabídla svým klientům v Egyptě, že se na její náklady mohou dříve vrátit domů. Zatím toho využili dva lidé a několik jich to zvažuje, řekl Koukolíček. Podle něj by měli odletět v nejbližších dnech, nejdříve v neděli v poledne.

Klientům, kteří mají u Pantour zaplacenou dovolenou v Egyptě, ale ještě na ni neodcestovali, kancelář nabídla bezplatně změnit destinaci v rámci své nabídky. Lidé kvůli tomu volají a několik jich toho využilo, řekl mluvčí. Dodal, že kancelář je v kontaktu s rodinou zraněné ženy a s českou ambasádou a nabídla jim pomoc všech svých delegátů a kontaktů v Káhiře.

Foto: Reuters

Hotel Sunny Days El Palacio Resort, kde muž útočil.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež sdělil, že nyní je v Egyptě více než 3000 českých turistů, z toho v Hurgadě zhruba 700.

Zástupce ředitele egyptských turistických kanceláří Múdí Šáir očekává, že útok ovlivní zájem turistů. Hotely jsou nyní, kdy vrcholí sezona, podle něj obsazené na 90 procent. Očekává, že dopad se začne projevovat v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám