Hlavní obsah

Američané s Rusy dohadují demilitarizovanou zónu v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí a ruští vojenští zástupci se v sobotu tajně sešli v jordánském hlavním městě Ammánu a jednali o vytvoření demilitarizované zóny na východě Sýrie. Napsal to izraelský server Debkafile, podle něhož došlo k předběžné dohodě, na jejímž základě syrská armáda v pondělí vyhlásila příměří v bojových oblastech na jihu země.

Foto: SANA, Reuters

Syrské vládní síly v dobytém Aleppu. Archivní foto

Článek

Podle zdrojů serveru se Američané s Rusy shodli na budoucím vytvoření 128 kilometrů dlouhého pásma táhnoucího se od města Tabka na severu po Karamu východně od Rakky, kterou téměř dobyla kurdsko-arabská koalice podporovaná Spojenými státy. Jedná se tedy o pásmo podél řeky Eufratu, o níž se už počátkem loňského roku mluvilo jako o dělicí linii, na níž se dohodli prezidenti Barack Obama a Vladimir Putin. [celá zpráva]

Izraelský server dodal, že není jasné, zda budou dohodu dodržovat syrské vládní síly, proíránské šíitské síly z Iráku a bojovníci libanonského Hizballáhu, a zastaví svůj postup směrem k syrsko-irácké hranici.

Příměří ohlásili až druhý den

Syrská armáda nicméně v pondělí na jihu země u hranic s Jordánskem a Izraelem náhle přerušila tvrdé boje s povstalci a Debkafile vyhlášení třídenního příměří interpretuje jako první viditelný důsledek předběžné dohody Ruska a USA. Server upozornil, že příměří bylo ohlášeno v pondělí odpoledne, ale přitom začalo platit už o nedělní půlnoci. Tuto nesrovnalost server vyložil tak, že ruský prezident Putin možná musel hlavu Sýrie Bašára Asada k příměří nutit. To bylo navíc ohlášeno ve chvíli, kdy se v kazašském hlavním městě Astaně scházeli k jednání o tzv. čtyřech deeskalačních zónách navrhovaných Moskvou ruští, turečtí a íránští diplomaté.

Situace v Sýrii má na pořadu vůbec první schůzky Trumpa s Putinem během nadcházejícího summitu G20 v Hamburku. Plánovanému setkání předcházela cesta vlivného exministra zahraničí USA Henryho Kissingera do Moskvy, jehož si zval na pomoc při jednání s Rusy už Obama.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám