Hlavní obsah

Izrael opět ostřeloval v odvetě syrské pozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael v neděli opět zaútočil na syrské vojenské cíle poté, co na jím kontrolované Golanské výšiny dopadlo několik dělostřeleckých granátů ze Sýrie, ve které již šest let probíhá občanská válka. Projektily zasáhly otevřenou krajinu na severu Golanských výšin a nikoho nezranily, informovala agentura Reuters.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Izraelský tank na linii příměří na Golanských výšinách, v pozadí syrská Kunejtra

Článek

Izrael v odplatě zasáhl „dvě dělostřelecké pozice a nákladní automobil s municí patřící syrskému režimu”, informovala izraelská armáda.

Syrská armáda později potvrdila, že Izrael zasáhl jednu z jejích základen, čímž prý podpořil teroristické skupiny.

Zbloudilé granáty dopadly na Golanské výšiny také v sobotu, kdy Izrael při odvetném náletu zasáhl mimo jiné dva syrské tanky. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Izrael do syrské občanské války příliš nezasahuje, ale příležitostně provádí odvetné letecké útoky, pokud se cítí ohrožen.

V guvernorátu Kunajtra, který sousedí s Golanskými výšinami, se od víkendu tvrdě bojuje.

Izrael se zmocnil části Golanských výšin, které patřily Sýrii, za šestidenní války v roce 1967. Izrael a Sýrie jsou od té doby oficiálně stále ve válečném stavu. Linie příměří na Golanech byla považována za poměrně klidnou až do vypuknutí války v Sýrii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám