Hlavní obsah

Iráčtí Kurdové budou hlasovat o nezávislosti. Bagdádu ani Washingtonu se ptát nebudou

Irbíl/Washington/Ankara/Bagdád

Kurdská autonomní vláda neustoupí od uspořádání referenda o odtržení od Iráku navzdory výhradám USA, irácké vlády i sousedních zemí. Podle ní není cesty zpět. Referendum se má uskutečnit 25. září.

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání

Článek

„S tímto rozhodnutím jsme překročili Rubikon, není cesty zpět,” řekl v pátek agentuře Reuters bývalý irácký ministr zahraničí a financí a poradce kurdské regionální vlády, kurdský politik Hošjar Zibarí.

„Referendum je demokratický proces, žádná demokratická země se nemůže stavět proti referendu,” prohlásil Zibarí. „Nemluvíme o nezávislosti, ale o referendu,“ dodal ve smířlivějším tónu.

Kladný výsledek neznamená hned odtržení

Podle něj by ani případné vítězství stoupenců nezávislosti v kurdském referendu automaticky nevedlo k odštěpení autonomního Kurdistánu od Iráku. Posílilo by ale vyjednávací pozici Kurdů v rozhovorech s Bagdádem.

Plán na referendum oznámil ve středu poradce kurdského prezidenta Himin Havrámí. Hlasování by se mělo konat nejen ve třech provinciích, které nyní tvoří autonomní Kurdistán, ale i v ropné provincii Kirkúk, na niž si Kurdové činí historický nárok.

Zibarí také vyzdvihl, že ani vítězství zastánců samostatnosti by neznamenalo, že si Kurdové po něm připojí také Kirkúk či některý z dalších tří sporných regionů na území ovládaném Kurdy.

Kritika ze všech stran

Kurdská autonomie čelí kvůli rozhodnutí o referendu kritice. Irácká vláda v Bagdádu v pátek uvedla, že by odmítla jakékoli snahy kurdských regionálních úřadů o jednostranné prosazení nezávislosti.

„Všichni Iráčané musejí rozhodnout o budoucnosti svého národa. Žádná strana nemůže sama o sobě bez druhých rozhodovat o osudu Iráku,” uvedl v prohlášení mluvčí irácké vlády Saad Hadísí, „Jakékoli rozhodnutí v tomto směru musí být učiněno při jednání s dalšími stranami,“ zdůraznil.

Americké ministerstvo zahraničí už ve čtvrtek oznámilo podle agentury Reuters, že Spojené státy chápou „legitimní aspirace“ iráckých Kurdů, ale že podporují jednotný federální Irák. Mluvčí ministerstva Heather Nauertová podle AP uvedla, že američtí představitelé řekli Kudům, že i nezávazné referendum by nyní mohlo zkomplikovat kampaň proti Islámskému státu, která ještě není u konce, ztížit pokus o obnovení stability a ekonomické prosperity v oblasti a také znesnadnit návrat vyhnaných obyvatel.

Turecko: Je to strašlivá chyba

Se záměrem iráckých Kurdů uspořádat referendum o vyhlášení samostatnosti nesouhlasí ani sousední země. Výhrady má především Turecko, jehož ozbrojené síly desetiletí bojují s kurdskými separatisty z PKK na jihovýchodě země. PKK má přitom své základny i na severu iráckého Kurdistánu, kde je turecké letouny občas bombardují.

Turecký premiér Binali Yildirim označil rozhodnutí iráckých Kurdů za neodpovědné, protože přidělá v regionu další problém. Vyslovil se pro zachování územní celistvosti Iráku: „V našem regionu je dost problémových oblastí a nemyslíme si, že je správné vytvářet další.“

„Myslíme si, že to (referendum) představuje strašlivou chybu,” uvedlo podle agentury Reuters turecké ministerstvo zahraničí v prohlášení.

Proti je podle AP i Sýrie, která se bojí, že by plán mohl vzedmout vlnu kurdského separatismu v oblasti. Kudrové žijí i v Sýrii a v Íránu. Vláda v Damašku se stavěla i proti případné federalizaci země.

Reklama

Související články

Šance syrských Kurdů na autonomii sílí

Změna na nejvyšším postu v USA přinesla novou realitu i pro kurdskou severní Sýrii. Prezident Donald Trump na rozdíl od svého předchůdce Baracka Obamy nechává...

Výběr článků

Načítám