Hlavní obsah

Atentátník zabil na tržišti v Iráku tři desítky lidí. K útoku se přihlásil IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Na třicet stoupl počet obětí pátečního sebevražedného útoku na tržišti v iráckém Musajjibu východně od posvátného šíitského města Karbala. Dalších 34 lidí je zraněných, uvedla agentura Reuters. K útoku se přihlásil Islámský stát (IS), uvedl list The Independent.

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Irácké bezpečnostní síly na místě atentátu (snímek z jiného útoku)

Článek

Podle iráckých bezpečnostních složek sebevražedná atentátnice odpálila na tržišti  vestu napěchovanou výbušninami, kterou měla na sobě. Počet obětí může ještě stoupnout, čtyři ze zraněných jsou v kritickém stavu.

K atentátu se přihlásil Islámský stát prostřednictvím své tiskové agentury Amak.

Útok  byl spáchán krátce poté, co se u bran autobusového nádraží v Karbale odpálil jiný atentátník, jenž zranil čtyři osoby. I k této akci se přihlásil Islámský stát.

Podobný atentát spáchal Islámský stát už minulý měsíc v Bagdádu v obchodě se zmrzlinou. Tehdejší útok si vyžádal 10 obětí včetně dvou dětských. [celá zpráva]

Šíité jsou často terčem radikálů z Islámského státu i dalších radikálních sunnitských skupin. Ti je považují za odpadlíky od víry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám