Hlavní obsah

V mauzoleu a parlamentu v Teheránu se odpálili atentátníci, k útoku se přihlásil IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Íránské hlavní město Teherán se stalo ve středu terčem koordinovaného teroristického útoku, při kterém zemřelo 12 lidí a 39 osob bylo zraněno. Sebevražední atentátníci se odpálili u mauzolea ajatolláha Chomejního a v budově parlamentu, kam se prostříleli. Po několika hodinách se zbylé čtyři útočníky podařilo zabít. K útoku se přihlásil Islámský stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K budově íránského parlamentu se sjíždějí policejní jednotkyVideo: Reuters

 
Článek

Íránské ministerstvo pro zpravodajské služby podle Reuters uvedlo, že středeční útoky v Teheránu spáchaly teroristické skupiny. Pak agentura informovala, že se na webu agentury Amak k útoku přihlásil Islámský stát.

„Bojovníci Islámského státu zaútočili na (mauzoleum ajatolláha) Chomejního a íránský parlament," uvedl IS v prohlášení. Islámský stát také zveřejnil video, které útočníci natočili v chodbách parlamentu.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že bylo zraněno 39 lidí, jejichž jména byla zveřejněna. Dvanáct osob zahynulo, není ale jasné, zde číslo zahrnuje všechny atentátníky.

Útok na parlament vyvrcholil, když se jeden z útočníků odpálil v jeho areálu, uvedla státní televize. „Dvě buňky teroristů napadly mauzoleum Chomejního a parlament,“ řekl představitel bezpečnostních složek a dodal, že jeden sebevražedný atentátník byl zastřelen před tím, než se stihl odpálit, zatímco druhému se to v parlamentu podařilo.

Útok v parlamentu 

Agentura Fars prostřednictvím komunikační aplikace Telegram nejprve informovala o člověku, který vešel do íránského parlamentu a začal střílet na stráže: „Zasáhl jednoho ze strážných do nohy a utekl.“

Foto: Tima Agency, Reuters

Íránský policista v okně parlamentu

Poslanec Elyas Hazrati řekl agentuře IRIB, že útočníků bylo více: „Byli to tři útočníci, dva měli kalašnikov, jeden kolt.“ Státní televize uvedla, že útočníci byli dokonce čtyři, jednoho se nepodařilo hned zneškodnit a zřejmě právě on se odpálil.

Podle agentury Tasním byla střelba opětována, člen ostrahy při přestřelce zahynul, zraněno bylo podle státní televize osm lidí.

Útočníci nevyvolali pozornost, protože přišli v ženských šatech v den, kdy byly pro veřejnost otevřené poslanecké kanceláře. Jeden z útočníků měl u sebe nádobu s růžovou kapalinou, osm granátů a šest zásobníků do kalašnikova.

Podle agentury INN vzali útočníci dva poslance jako rukojmí. Útočník jednoho ukázal v okně.

Během útoku parlament zasedal a byl evakuován až v době, kdy útočník střílel z okna.

Foto: Tima Agency, Reuters

Budova íránského parlamentu

Atentát v mauzoleu

Další útok se odehrál v mauzoleu, které se nachází na jihu metropole. Podle agentury Fars do něj vešli čtyři útočníci, dva stříleli do návštěvníků, třetí „se odpálil při sebevražedném útoku”. Na místě byli zraněni nejméně čtyři lidé.

Podle agentury Tasním byl v mauzoleu zadrženi dva z útočníků, podle íránské televize byla dopadena žena, nejméně jeden útočník byl zabit. Zahynul i jeden strážce.

Foto: Profimedia.cz

Mauzoleum Rúholláha Chomejního v Teheránu

Zmařený útok v metru

Třetí útok na Chomejního stanici metra, o němž psal list Indiatimes a bulvární list Mirror, nebyl potvrzen. Údajná exploze mohla souviset se zásahem proti třetí buňce teroristů.

Ministerstvo pro zpravodajské služby oznámilo, že byly plánovány tři útoky a jeden byl zmařen.  Šéf protiteroristického oddělení íránského ministerstva vnitra podle Reuters oznámil, že byla zadržena třetí "teroristická skupina". Ministerstvo vyzvalo občany íránské metropole, aby se vyhnuli prostředkům hromadné dopravy.

V šíitském Íránu jsou na rozdíl od sunnitských arabských států podobné útoky velmi vzácné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám