Hlavní obsah

V Turecku soudí dvě stě čelních pučistů a zatkli propuštěné učitele

– Ankara

Nedaleko tureckého hlavního města Ankary začal v pondělí soud se dvěma sty lidmi obžalovanými ze zosnování puče proti prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi. Mezi obžalovanými je i klerik Fethullah Gülen, který žije v USA, nebo bývalý velitel letectva. Proces se koná za přísných bezpečnostních opatření.

Foto: ČTK/AP

Stráž přivádí k soudu čelní pučisty v čele s bývalým velitelem letectva generálem Akinem Öztürkem.

Článek

Bývalého leteckého velitele generála Akina Öztürka přivedli k soudní budově, postavené speciálně pro tento proces, jako prvního. Každého stíhaného vedli dva dozorci a jeden voják. Na místě už čekal dav lidí volajících po tom, aby obžalovaní skončili na popravišti. V Turecku ovšem trest smrti nemají.

Mezi 221 stíhanými je celkem 26 generálů, z nichž jsou ale někteří, stejně jako duchovní Gülen, na útěku.

Kolem budovy soudu byly rozestavěny početné policejní oddíly a obrněné transportéry. Na střechách jsou ostřelovači a nad místem krouží pozorovací drony.

Protestující učitele zatkli

Pokus o převrat v Turecku se uskutečnil loni v létě.  Po něm bylo zatčeno téměř 50 tisíc lidí a více než 100 tisíc státních zaměstnanců od policistů přes soudce až po učitele bylo propuštěno z práce.

Dva pedagogy, akademičku Nuriye Gülmenovou a učitele základní školy Semiha Ozakcu, kteří v centru Ankary drželi 75 dnů protestní hladovku, v neděli zatkli. „Politické oddělení policie se snaží dostat do domu. Právě vylamují dveře,“ informovala těsně před zatčením Gülmenová na Twitteru.

Foto: Alp Eren Kaya, Reuters

Nuriye Gülmenová a Semih Ozakca drželi 75 dní protestní hladovku.

Prezident Erdogan obviňuje ze zorganizování puče Gülena, jehož hnutí má v Turecku širokou podporu. Gülen, o jehož vydání Turecko žádá USA, obvinění popírá.

Prezident zvolen předsedou

Erdogan se mezitím v neděli vrátil do čela své Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), v níž nemohl působit, když byl zvolen prezidentem. Úprava ústavy, kterou mu nedávno posvětili Turci v referendu, už ale dovoluje skloubit stranickou funkci s úřadem prezidenta. Erdogan na mimořádném sjezdu AKP neměl protikandidáta.

Foto: Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout, Reuters

Prezident Erdogan na mimořádném sjezdu AKP v Ankaře

Po zvolení slíbil, že bude s nepřáteli Turecka bojovat doma i v zahraničí. „Měli bychom tvrdě pracovat a zachovat si skromnost,“ prohlásil. AKP podle něj musí napnout sílu do příštích prezidentských i regionálních voleb v roce 2019. Nová ústava umožňuje Erdoganovi, aby byl znovu volen až do roku 2029.

Související téma:

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám