Hlavní obsah

Izraelská raketa Patriot sestřelila stroj nad Golanami

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelský raketový systém Patriot ve čtvrtek nad Golanskými výšinami sestřelil stroj, který narušil izraelský vzdušný prostor. Oznámila to izraelská armáda. Zatím není jasné, zda šlo o pilotovaný letoun. Podle prvotních zpráv to spíš byl bezpilotní dron.

Foto: Profimedia.cz

Systém Patriot u severoizraelské Haify

Článek

Izraelská armáda potvrdila, že její systém země-vzduch zlikvidoval stroj nad Golanami. Zprávy hovoří o narušení vzdušného prostoru ze Sýrie.

Incident se stal jen pár hodin poté, co Sýrie obvinila Izrael z náletu u mezinárodního letiště u Damašku. Libanonská televize zveřejnila záběry z útoku, který byl podniknut ještě před úsvitem, zřejmě na cíle s palivem nebo municí. [celá zpráva]

Podle zdrojů agentury Reuters vedli nálet skutečně Izraelci a zasáhli překladiště zbraní pro bojovníky libanonského Hizballáhu. Tyto zbraně sem má dodávat Írán prostřednictvím vojenských i komerčních letadel. Izraelský Haaretz s odkazem na letecký server Flighradar24.com napsal, že na damašském letišti pár hodin před tím přistála čtyři nákladní letadla z Íránu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Izraelský server Debkafile před tím také informoval, že se v Sýrii k hranici s Izraelem přesunuje šíitský vojenský oddíl složený z příslušníků Hizballáhu a vojáků Íránu a Sýrie. Míří ke zničenému a opuštěnému městu Kunejtra ležícímu v demilitarizované zóně.

Server s odkazem na izraelské armádní zdroje uvedl, že oddílu velí důstojníci z Íránských revolučních gard, a kromě jiného je tvořen z příslušníků elitní syrské 42. brigády a 4. mechanizované divize.

Reklama

Výběr článků

Načítám