Hlavní obsah

Vyhlaste bezletovou zónu nad Sýrií, žádají Kurdové po tureckých náletech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kurdské milice, které v Sýrii bojují s Islámským státem, v reakci na úterní turecké nálety na své pozice volají po zřízení bezletové zóny nad Sýrií. Ve středu o tom informovala agentura AFP.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Kurdští bojovníci. Ilustrační foto

Článek

„Jedině vyhlášením bezletové zóny nad severní Sýrií mohou jednotky YPG (kurdské milice) zemi bránit bez omezení,“ napsaly YPG na Twitteru.

Kurdové tak reagují na úterní turecké nálety v severním Iráku a v Sýrii. Irácké kurdské zdroje v úterý oznámily, že při útocích byli zabiti iráčtí pešmergové a příslušníci syrské kurdské milice YPG. [celá zpráva] Podle Ankary byly terčem útoku pozice separatistické Strany kurdských pracujících (PKK), která v těchto oblastech působí.

Ve středu se podle agentury AFP u hranic Sýrie a Turecka znovu rozhořely boje mezi tureckými silami a kurdskými milicemi. Podle exilové organizace SOHR, která situaci v zemi sleduje z Londýna, přestřelku zahájil útok Kurdů na „obrněné vozidlo tureckých sil, které překročilo turecko-syrskou hranici“.

Turecká armáda následně na pozice YPG nasměrovala dělostřeleckou palbu, načež Kurdové na turecké pozice odpálili několik raket. Zda byl při středečních bojích mezi Turky a Kurdy někdo zabit či zraněn, není zatím známo.

Reklama

Související články

USA budují v Sýrii velkou leteckou základnu

Spojené státy budují u Tabky v Sýrii velkou leteckou základnu, uvedl server Debka. Bude to už pátá americká základna v zemi. Stavba souvisí se zhoršením vztahů...

Výběr článků

Načítám