Hlavní obsah

Sýrie si ponechala část chemických zbraní, řekl Mattis

Tel Aviv
Aktualizováno

Režim syrského prezidenta Bašára Asada si nepochybně ponechal ve výzbroji chemické zbraně. Po jednání s izraelským ministrem obrany Avigdorem Liebermanem v Tel Avivu to prohlásil jeho americký protějšek James Mattis. Západní země viní Damašek z odpovědnosti za útok sarinem na město Chán Šajchún v provincii Idlib, kde na počátku dubna zemřelo na sto lidí.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman (vlevo) a jeho americký protějšek James Mattis si sedají k jednání v Tel Avivu.

Článek

„V mezinárodním společenství nemůže být pochyb o tom, že si Sýrie podržela chemické zbraně v rozporu s dohodou a svým prohlášením, že se veškerého arzenálu zbavila. O tom už není pochyby, ” řekl Mattis podle agentury Reuters.

„Mohu rozhodně prohlásit, že si nějaké nechali. Je to porušení rezolucí Rady bezpečnosti OSN a bude se to muset řešit diplomaticky,“ dodal podle AP. Nezmínil ale množství.

Lieberman odmítl komentovat zprávu AP, která s odvoláním na nejmenovaného představitele izraelského ministerstva obrany napsala, že Damašek má k dispozici až tři tuny chemických zbraní.

Foto: Reuters

Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman (vlevo) a jeho americký protějšek James Mattis po tiskové konferenci v Tel Avivu.

Syrský režim se po chemickém útoku u Damašku v roce 2013 dohodl na likvidaci své chemické výzbroje. Asi 1300 tun těchto látek bylo ze Sýrie pod dohledem Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) vyvezeno a zničeno.

V reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún provedla americká armáda odvetný nálet na syrskou leteckou základnu, odkud byl podle USA chemický úder veden. Mattis na dotaz novináře, zda Syřané přemístili svá vojenská letadla na tamní ruskou základnu v provincii Latákíja, odpověděl, že syrská armáda stroje rozptýlila. Podle médií to tak Damašek učinil proto, aby své letectvo uchránil před dalšími možnými americkými údery.

Na evakuované šíity útočili radikálové

Sobotní útok na evakuační konvoj, při němž zemřelo na 126 lidí, z toho polovina dětí, provedla podle syrského prezidenta Bašára Asada organizace Džabhát Fatah aš-Šám (dřívější Fronta an -Nusra). Podle agentury Reuters to v pátek uvedla libanonská televize Al-Majadín. K sebevražednému atentátu se zatím oficiálně nikdo nepřihlásil.[celá zpráva]

Sebevražedný atentátník odpálil vůz plný výbušnin v sobotu v blízkosti asi 75 autobusů, v nichž byli převážně šíitští civilisté z obcí Fúa a Kafrája, kteří čekali v tranzitní zóně na vjezd do Aleppa, který má pod kontrolou od prosince syrská vláda.

V pátek evakuace pokračovala po 48hodinovém přerušení. Pauzu si vynutili vzbouřenci, kteří v rámci dohody, že se výměnou mohou evakuovat obyvatelé sunnitských měst Zabadání a Madájá, požadovali i propuštění 750 vězňů. [celá zpráva]Není jasné, zda jim bylo vyhověno, uvedl server Middle East Eye. Do Aleppa vjelo deset autobusů s šíity, opačným směrem zamířilo pět autobusů s bojovníky a sunnity, uvedla agentura SANA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám