Hlavní obsah

Syrští povstalci zastavili evakuaci, dokud režim nepropustí vězně

Damašek

Evakuace civilistů a opozičních bojovníků ze čtyř obléhaných lokalit, která byla v Sýrii ve středu obnovena po sebevražedném útoku na evakuační konvoj, se ve čtvrtek opět zastavila. Důvodem je požadavek povstalců na propuštění několika stovek rebelů, které vězní syrský režim. To je i součástí evakuační dohody. S odvoláním na exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR) o tom informovala agentura AFP.

Foto: SANA Handout, Reuters

Lidé evakuovaní z šíitských obcí Fúa a Kafrája

Článek

„Autobusy se nepohnou dál, dokud režim neosvobodí 750 vězňů a dokud ti nedorazí do oblastí ovládaných povstalci,“ uvedla SOHR. Dohoda o výměně civilistů a rebelů ze čtyř lokalit byla uzavřena v březnu. Mimo jiné předpokládá, aby během dvou fází evakuace bylo propuštěno asi 1500 vězňů, které drží syrský režim.

Zhruba 50 autobusů s asi třemi tisíci lidí ze dvou šíitských obcí z provincie Idlib zastavili povstalci v Rášidínu u Aleppa. Právě v Rášidínu, který je využíván jako tranzitní zóna pro nynější evakuaci, se v sobotu u jiného konvoje ve voze plném výbušnin odpálil sebevražedný atentátník. Zabil 126 lidí, včetně asi 60 dětí. [celá zpráva]

Evakuace 30 000 lidí

Kolem 60 autobusů ze šíitských obcí Fúa a Kafrája, dlouhodobě obléhaných odpůrci režimu, směřuje do vládou kontrolovaného Aleppa. Kromě nich vyjelo ve středu také asi 11 autobusů s opozičními bojovníky z měst Zabadání a Madájá, obléhaných režimními silami. Autobusy mají namířeno do provincie Idlib, kterou mají pod kontrolou povstalci, teď ale stojí v oblasti jižně od Aleppa, ovládané režimem.

Evakuace zmíněných čtyř lokalit je součástí dohody mezi syrskými opozičními skupinami Tahrír aš-Šám a Ahrár aš-Šám na jedné straně a syrské vlády, libanonského Hizballáhu a Íránu na straně druhé. Celkem se má týkat více než 30 000 lidí. V první fázi se má během dvou měsíců přemístit na 8000 lidí z obcí Fúa a Kafrája a asi 2500 civilistů a rebelů z oblasti měst Zabadání a Madájá. Dohoda zahrnuje i vzájemnou výměnu vězňů.

Reklama

Související témata:

Související články

Asad: Tvrzení o chemickém útoku je výmysl

Tvrzení o chemickém útoku v syrském Chán Šajchúnu je naprostý výmysl, který měl posloužit jako ospravedlnění pro americký raketový útok na vojenskou základnu...

Výběr článků

Načítám