Hlavní obsah

Britové potvrdili stopy sarinu u obětí plynového útoku v Sýrii

Haag
Aktualizováno

Britští vědci uvedli, že při útoku na Chán Šajchún byl použit plyn podobný sarinu, uvedla mluvčího britského ministerstva obrany. Vědci otestovali v britských laboratořích vzorky krve a vlasy obětí chemického útoku. O pozitivním testu na sarin informoval už v noci vyslanec Velké Británie v OSN, uvedla televize SkyNews.

Foto: Reuters

Satelitní snímky Chán Šajchúnu pořízené před náletem, při němž zahynulo na sto lidí, a po něm. Na novějším je vidět kráter od bomby.

Článek

„Britští vědci analyzovali vzorky z Chán Šajchúnu. Testy byly pozitivní na nervový plyn sarin nebo látku podobnou sarinu,“ řekla mluvčí podle agentury Reuters na zasedání Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Podle CNN neuvedla, jak se vlasy a krev obětí dostaly do britských laboratoří. Uvedla však, že Británie se rozhodla pro vlastní testy a není v tom závislá na výsledcích jiných zemí.

Turecký ministr zdravotnictví oznámil už ve středu, že v těle obětí byla kyselina isopropylmethylfosfonátová, což je metabolit sarinu. [celá zpráva]

OPCW vyslala do Turecka své experty, aby vyšetřili okolnosti chemického útoku v Chán Šajchúnu v syrské provincii Idlib. Při útoku minulý týden zahynulo 80 až 100 lidí a zraněno bylo na 400 osob.

OPCW, která sídlí v Haagu, nyní vyslala svůj expertní tým do Turecka. Pověřila ho, aby shromáždil biometrické vzorky a vyslechl osoby, které útok přežily.

Do Turecka bylo po události převezeno k ošetření několik desítek lidí. USA a další západní země útok připisují syrské armádě, Spojené státy proto vypálily 7. dubna 59 střel s plochou dráhou letu BGM 109 Tomahawk na základnu Šajrát, odkud mohla startovat letadla s chemickou municí. [celá zpráva]

Rusko vetovalo rezoluci Rady bezpečnosti

Sýrie ale obvinění odmítá stejně jako Rusko, které ve středu v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci odsuzující útok ze 4. dubna. [celá zpráva]

Podle Ruska neexistují žádné důkazy o vině syrské armády a Moskva požaduje řádné vyšetření incidentu. Rusko původně hovořilo o tom, že letecké bomby zasáhly chemický sklad opozice. [celá zpráva]

Rusko varovalo, že má indicie, že by se mohl scénář s uvolněním plynu po náletu opakovat. [celá zpráva]

Syrská armáda ve čtvrtek přišla s tím, že při středečním americkém náletu na pozice Islámského státu byly zasaženy zásoby jedovatého plynu, který se uvolnil. Látka údajně zabila „stovky lidí včetně mnoha civilistů”. Nakolik je informace spolehlivá, zatím nelze s jistotou říct.

Syrský režim byl obviněn z použití chemických zbraní proti civilistům za současného konfliktu několikrát.

V roce 2013 při jednom útoku zahynuly stovky lidí a USA za to chystaly vojenskou odvetu. Sýrie tehdy přistoupila na návrh Ruska, aby se zbavila svého chemického arzenálu. Nechala ho vyvézt a zničit pod dohledem OPCW. Téhož roku pak ratifikovala konvenci o zákazu chemických zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám