Hlavní obsah

Ocitli jste se na hraně války s Ruskem, zkritizoval Američany Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

USA se ocitly na hraně vojenského konfliktu s Ruskem, v reakci na americký úder na syrské letiště to na své facebookové stránce uvedl ruský premiér Dmitrij Medvěděv. Vojenskou akci zkritizoval a poznamenal, že Trump útokem jen potvrdil svou závislost na washingtonském establishmentu, proti němuž tak bojoval.

Foto: Dmitry Astakhov/RIA Novosti/Pool , Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv

Článek

„Zbytky předvolební mlhy se zvedly. Místo téze o společném boji s hlavním nepřítelem — Islámským státem — Trumpova administrativa ukázala, že bude tvrdě bojovat se zákonnou vládou Sýrie. V ostrém protikladu s normami mezinárodního práva, bez souhlasu OSN. Na hraně vojenského střetu s Ruskem,“ uvedl Medvěděv.

„Nikdo nepřeceňuje hodnotu předvolebních slibů, ale existují hranice slušnosti. Za nimi je naprostá nedůvěra, což je velmi smutné pro naše beztak špatné vztahy, ale potěšující pro teroristy,“ dodal.

Podle ruského premiéra ukázal Trump, že navzdory svým tvrzením podlehl tlaku establishmentu, proti němuž se vymezoval. „Svou vojenskou akci administrativa prezidenta USA dokázala svou krajní závislost na názoru washingtonského establishmentu,“ poznamenal Medvěděv.

V USA akci vesměs vítají

Úder přišel poté, co se objevily zprávy o chemickém útoku v Sýrii, z něhož USA obviňují režim syrského prezidenta Bašára Asada. Většina amerických politiků akci uvítala.

USA půl hodiny před útokem informovaly Rusko o úderu, takže se ze základny podařilo evakuovat většinu posádky. Útok si vyžádal 16 obětí. [celá zpráva]

Rusko už slíbilo posílit syrskou protivzdušnou obranu. V pátek do Středozemního moře vplula ruská fregata Admiral Grigorovič vybavená střelami s plochou dráhou letu Kalibr, jejíž cesta však byla naplánována už dříve.

„Ruská loď vyzbrojená střelami Kalibr udělá logistickou zastávku v (syrském) přístavu Tartus (který využívá Rusko, pozn. red.),“ řekl ruské tiskové agentuře TASS zdroj z ruského ministerstva obrany.

U syrských břehů prý loď zůstane „tak dlouho, jak to bude situace vyžadovat, ale minimálně měsíc“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám