Hlavní obsah

K dobytí Rakky bude potřeba více amerických vojáků, tvrdí generál Votel

– Washington/Ankara • Aktualizováno

K dobytí Rakky budou potřebovat Syrské demokratické síly větší počet amerických vojáků, sdělil ve čtvrtek kongresmanům americký generál Joseph Votel, který stojí v čele Centrálního velitelství. Podle něj bude nutné také zvýšit počet dělostřelectva, uvedl podle agentury UPI.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrské demokratické síly bojují s IS ve venkovských oblastech RakkyVideo: AP

 
Článek

Před sněmovním výborem pro ozbrojené síly Votel řekl, že americké jednotky budou zřejmě potřebovat „palebnou podporu pro každé počasí“, což je vojenský termín používaní pro dělostřelectvo všeho druhu.

„Jak se snažíme dosáhnout vojenských cílů v Sýrii, zjistili jsme, že potřebujeme více prostředků přímé palebné podpory pro každé počasí pro naše partnery ze Syrských demokratických sil,” řekl. Princip mise se podle jeho slov nezmění, nadále bude základem radit a asistovat: „Pomůžeme našim partnerům bojovat, ale nebudeme bojovat za ně,“ řekl.

V Sýrii nyní působí na tisíc příslušníků amerických speciálních sil, ať už pozemních, nebo z námořní pěchoty. Cvičí a podporují místní milice i v poli.

„Syrské demokratické síly skoro dokončily fázi izolace Rakky a v následujících měsících začnou operace s cílem obsadit Rakku a demontovat klíčový uzel v operační síti IS,“ uvedl generál.

Foto: Aaron P. Bernstein, Reuters

Velitel středního velitelství amerických sil generál Joseph Votel při slyšení v branném výboru Senátu

V neděli SDF obsadili letiště Tabka, když se pokoušeli ovládnout stejnojmennou přehradu, která je největší v Sýrii a klíčová pro dodávky elektřiny. [celá zpráva]

Jádrem syrských demokratických sil, které mají asi 25 tisíc mužů, jsou kurdské milice YPG, které ale Turecko považuje za teroristické Syrské demokratické síly.

Turci mají výhrady

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan při čtvrteční schůzce s americkým ministrem zahraničí Rexem Tillersonem dal opět najevo výhrady k zapojení SDF/ YPG do bojů o Rakku. Řekl, že by Spojené státy měly v boji s IS spolupracovat s „legitimními hráči”. Oba se shodli, že posílí společné úsilí v boji proti terorismu, aby zajistili v regionu stabilitu a mír, uvedl list Hürriyet.

Erdogan také jednal o vydání duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara obviňuje z odpovědnosti za loňský pokus o státní převrat. Chce i zastavit působení Güllenovy náboženské sítě v USA. Podle agentury Reuters o tom informovala kancelář tureckého prezidenta, aniž by upřesnila výsledek rozhovoru.

Počet uprchlíků ze Sýrie překročil pět miliónů

Poprvé za šest let syrské války přesáhl počet uprchlíků v sousedních zemích a v Egyptě pět miliónů, uvedl ve čtvrtek Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Po celý loňský rok se jejich počet v těchto zemích držel podle UNHCR na úrovni 4,8 miliónu, letos jich ale začalo přibývat.

Nejvíce uprchlíků je v Turecku, a to přes dva milióny.

Kromě lidí, kteří ze Sýrie odešli, je podle OSN mimo svůj domov na území Sýrie více než šest miliónů lidí.

Výběr článků

Načítám